Qulto Éves Szakmai Nap 2020 – Beszámoló

2020. február 11.

Január 29-én került megrendezésre a Qulto Éves Szakmai Napunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Wenckheim-palota dísztermeiben.

Az egybegyűlteket az intézmény főigazgató-helyettese, Kovácsné Koreny Ágnes köszöntötte. Kármán László, a Monguz Kft. alapítója és ügyvezetője ismertette a 2019-es év legfontosabb fejleményeit és az ez évi törekvéseket. Szólt a már megvalósult illetve folyamatban lévő változásokról a cégen belüli hatékonyságnövelésről és a termékfejlesztés szervezésével kapcsolatos előrelépésekről. A kurrens fejlesztéseket is összefoglalta: a Qulto komponenseinek továbbfejlesztése; Qulto 2; KDS csomag és a Folio fejlesztések követése, kompatibilitás biztosítása.

Czoboly Miklós, a Monguz Kft. másik ügyvezetője a cég által megvalósított projektekről beszélt, kiemelve, hogy e területre is ráhatással volt a hatékonyságnöveléshez kapcsolódó szervezeti átalakulás. A 2019-es év során olyan izgalmas projektekben vehettünk részt, mint az eLevéltár 2, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár konténerkönyvtára, a Dobó István Vármúzeumnak fejlesztett virtuális kiállítás és séta és a Dornyay Béla Bányászati Múzeumnak készített interaktív alkalmazás.

Pancza János, a Monguz Kft. kereskedelmi részlegének igazgatója beszámolt a hazai és külföldi új ügyfelekről és partnerekről. Szintén ő mutatta be a második előadásában a Qulto Mobile készülő terméket, amely lehetővé teszi, hogy az olvasók ezzel az applikációval kövessék nyomon kölcsönzéseiket, könyvtári tagságaikat és ezeken kívül virtuális olvasójegyként is funkcionál majd. A tervezett fejlesztések között szerepel a késedelmi díj online fizetése is. Az applikációval több könyvtári tagságot is lehet kezelni egyszerre: mind a Corvina mind a Qulto rendszerrel kompatibilis lesz.

Lengyel Mónika osztályvezető a support ügyekről tájékoztatta ügyfeleinket. Az üzemeltetési költségek csökkentésével kapcsolatban kiemelte, hogy a Monguz Kft. az egységes ÁSZF-et, a “felhősítést”, azaz a Qulto felhőt, valamint felügyelt távoli szoftver és hardver infrastruktúra bérletet ajánl. A szerverekkel kapcsolatos helyi feladatok így megszűnnek, a jelenleginél magasabb rendszeres díjak mellett csökken a helyi IT költség, növekszik a biztonság. 

Fülöp Endre a Qulto 2 Recatalog izgalmas szemantikus fejlesztéseit foglalta össze: a szerzőre keresés fejlesztését az FRBR-alapú OPAC-on és a szemantikus gépi validáció lehetőségeit a Recatalog felületén.

Dr. Kiss Tamás a Monguz Kft. egyik projektvezetője a “Szöveghasonlóság-elemzés a plágiumkeresésben és a digitális bölcsészetben” című előadásában bemutatta a Qulto SimilR megoldást. Beszélt az elemzés technikai megvalósításáról és az eredményeket összefoglaló felületről is.

Két izgalmas vendégelőadás is elhangzott szakmai napunkon.     

Dr. Kovács Béla Lóránt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója és  Vranyecz Tünde szolgáltatási igazgatóhelyettes “Új mobil könyvtári szolgáltatás: a konténerkönyvtár” címmel tartott előadást. Beszéltek a körültekintő tervezés folyamatáról, a célokról és az új lehetőség által képviselt értékekről: innovációról, mobilitásról és variabilitásról. Kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos megvalósításra is: a konténerkönyvtár nagyon költséghatékony.  

Fejes Ildikó az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ főosztályvezetője a “Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia: eredmények és tervek a múzeumi ágazatban” című előadásában az átfogó digitalizálási program eddigi eredményeiről és jövőbeli feladatairól beszélt. A digitalizált tartalmak megjelenítése szempontjából kiemelte az Europeana bejegyzett aggregátorának, a MuseuMap-nek szolgáltatásait és lehetőségeit.

A délutáni programok során nagy érdeklődés övezte a Qulto Mobile sarkot, ahol megismerhette a közönség részletesebben a applikációt és feltehette kérdéseit Erdős Zoltánnak, a Monguz Kft. egyik vezető fejlesztőjének és Pancza Jánosnak. Ezen kívül a különböző asztaloknál ki-ki tájékozódhatott bővebben érdeklődésének megfelelően az RFID-alkalmazásokról, a SimilR elemző programról, a kulturális attrakciófejlesztésről, a szemantikus katalógus fejlesztéséről és a NoTorrent/Opusnet megoldásról. Továbbá a meglévő és leendő ügyfeleink megbeszélhették az aktuális kérdéseiket a könyvtári és múzeumi support asztalainál, amelyeket szintén sokan látogattak.

A szakmai napon elhangzott előadások a következő linken érhető el.

Köszönjük a részvételt minden kedves ügyfelünknek és érdeklődőnek!

Szerző: Mátyás Melinda