Véget vethet a plagizálásnak! Ön is érintett?

2020. április 22.

AKCIÓ: Qulto SimilR - plágiumkeresés és szövegelemzés

similr_screen0
similr_screen1
similr_screen3
similr_screen2
similr_screen0
similr_screen1
similr_screen3
similr_screen2
previous arrow
next arrow
similr_screen0
similr_screen1
similr_screen3
similr_screen2
previous arrow
next arrow
Shadow

A koronavírus járvány kapcsán elrendelt kijárási korlátozások miatt  a digitális megoldások jelentősége eddig sosem látott mértékben megnőtt  a munka, oktatás, tájékoztatás, művelődés és szabadidő-eltöltés területén is. A közoktatásban és a felsőoktatásban most különösen fontos szerep jut az online képzéseknek, e-learning  szolgáltatásoknak és minden, tanulást segítő  tartalom közzétételének. Ugyancsak növekvő figyelem hárul a szakmai tartalmak és információk szabályozott terjesztésére,  valamint a felhasználás kontrolljára. Az újonnan kialakult helyzetben nem maradnak érintetlenül a szabadidő eltöltéséhez köthető területek sem: A film- és zeneszolgáltatók mellett növekszik az e-könyvek, e-tananyagok, és egyéb digitalizált szöveges tartalmak iránti kereslet is.

A felgyorsult digitális tartalomgyártás és a tartalmak hirtelen megnövekedett mennyisége azonban nem jár együtt az etikai szempontok és a törvényi szabályozás felfüggesztésével. A tartalomszolgáltatásban  érdekelt vállalkozások és közintézmények számára továbbra is létfontosságú a közzétett tartalmak életútjának követése, különösen a tartalmak forrásának és eredetiségének ellenőrzése. Hatékony ellenőrzés nélkül ugyanis nagy a kockázata annak, hogy a szolgáltatók tisztázatlan forrásból származó, plagizálás eredményeként született, vagy a szerzői jogok megsértésével készült anyagokat tesznek közzé, melynek komoly presztízsveszteség, bírság, vagy kártérítés lehet a következménye. Az anyagok forrásellenőrzésén túl hasznos -bizonyos esetekben elengedhetetlen -annak nyomonkövetése, hogy ki, hol, milyen módon változtat a közzétett digitális tartalmakon, még akkor is, ha ezt legális körülmények között teszi. Szabadon felhasználható (ti. Creative Commons licensszel ellátott) tartalmak, hírek, közlemények esetén is fontos lehet a tartalmak utóéletének követése.

A jelenleg átalakuló új digitális tartalomszolgáltatási környezetben ezekre az ellenőrzésekre és elemzésekre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre, és a megnövekedett tartalom miatt már csak fejlett digitális megoldások segítségével van rájuk lehetőség. 

A Qulto SimilR plágiumkereső és szövegelemző rendszerünk ilyen, fejlett nyelvtechnológiai megoldásokat nyújt tartalomfejlesztők és tartalomszolgáltatók számára. A szoftver alapvető feladata, hogy szöveges tartalmakat hasonlítson össze egy, feldolgozott repozitóriumokból, intézményi illetve vállalati dokumentumgyűjteményből és internetes tartalmakból álló szövegkorpusszal, majd részletes kimutatást készítsen az elemzett szöveg és a szövegkorpusz elemei közötti hasonlóságokról. Az összehasonlítás alapját a tetszőlegesen változtatható  dokumentum szakaszok közötti szöveghasonlóságok mérése képezi.

A Qulto SimilR szoftvert felhőszolgáltatásként biztosítjuk ügyfeleinknek. A rendszer technikai kialakítása olyan, hogy védett dokumentumok felhasználása is biztonságos megoldást kínál, ugyanis a feltöltés során az összehasonlítás alapját képező korpusz  a központi adatbázisban nem reprodukálható formában kerül tárolásra. Büszkék vagyunk arra, hogy a Qulto platform egyedülálló hazai szellemi termékként felvételt nyert a magyar nemzeti értékek és hungarikumok ágazati értéktárába, az ipari és műszaki megoldások1 közé.

Megoldásunk üzleti  környezetben -például digitális tananyagok kéziratának ellenőrzésénél -jól helytáll és hatékony segítséget nyújt a szöveges tartalmak illetéktelen felhasználásából fakadó  kockázatok kiszűrésében.

A világjárvány kapcsán kialakult nehéz helyzetben a Monguz Kft. azzal kívánja segíteni a tartalomszolgáltatásban és kiadásban érdekelt vállalkozásokat, hogy a Qulto SimilR használatát kedvezményes áron biztosítja számukra. 

Qulto SimilR által nyújtott szolgáltatások  használatát örömmel mutatjuk be Önöknek egy online bemutató keretében.

További információkért, személyes egyeztetés vagy ajánlatkérés céljából keresse Czoboly Miklós kollégánkat  a +36 30 9515 078 telefonszámon, vagy az iroda@monguz.hu email címen. 


1 Jogszabályi háttér: 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról