Qulto Szakmai Napok – Beszámoló

2021. február 19.

Első, online két napos Qulto Napok rendezvényünket 2021. február 3-4-én tartottuk, rekordszámú, több mint 450 regisztrált  érdeklődővel. A máig tartó járványügyi korlátozások miatt rendhagyó módon csak virtuális keretek között, több platformon is követhették az érdeklődők a szakmai nap programját. 

Két napos rendezvényünk mottójául egy Churchill-idézetet választottunk, ezzel is hangsúlyozva, hogy mégha az életben és a munkánkban sok változás is történt, a sok változás és az alkalmazkodás fejlődést hoz és elengedhetetlen része az életnek.

„Változnod kell ahhoz, hogy fejlődj, és gyakran kell változnod ahhoz, hogy tökéletessé válj!”

(W. Churchill)

Az első napon  a magyarországi, a másodikon a nemzetközi példákon keresztül mutattuk be a közgyűjtemények digitalizálási stratégiáit, digitalizálást elősegító eszközeit vagy éppen a COVID-hoz való alkalmazkodás példáit.

Az első nap két fő részből állt: az elsőben a cég vezetői ismertették a 2020-as év fontosabb eredményeit, fejlesztéseit és fejlesztési irányait, a második részben pedig felkért könyvtárvezetők, múzeumvezetők, könyvtárosok,  múzeológusok számoltak be az innovatív megoldásaikról és tapasztalataikról a pandémia kapcsán (Covid edition).

A bevezető részben Kármán László, Czoboly Miklós és Tarjáni Gyula cégvezetők értékelték az elmúlt évet, kiemelve, hogy a fejlődés nem állt meg, sőt, sok szervezeti átalakulás történt annak érdekében, hogy hatékonyabb és átláthatóbb legyen a vállalat működése. Ezek között megtörtént a folyamatok felülvizsgálata, új folyamatok bevezetése, illetve a pandémia ellenére, tapasztalt kollégákkal bővült a Monguz csapata. A 2021-es céljaink között szerepelnek az eredmények továbbfejlesztése, a kommunikáció erősítése (online csatornákon és ügyfélelégedettség-méréssel), illetve a termékportfólió bővítése az újonnan elkészült vagy elkészülő alkalmazásokkal.

Megnyitó szakmai előadásban, Pancza János, QULTO portfólió menedzsere mutatta be a Qulto digitális ökoszisztémáját, melynek elemei:

·       Manage (pl. HunTéka, Corvina)

·       Digital (pl. Digitize, SimilR)

·       Connect (pl. OPAC3, FRBR katalógus, ReCatalog, eCard)

·       Attract (pl. Education, Városfoglaló)

A Qulto2 platformmal kapcsolatban kiemelte, hogy FOLIO-kompatibilis, microservice architektúrájú és teljesen magyar fejlesztésű, amely olyan technikai megvalósításokat használ mint a Docker, Keykloack authentikáció és a React.

Második szakmai előadásunkban, Dr. Fülöp Endre rendszertervező a Qulto szemantikus tudásháló különböző megoldásairól beszélt, melynek egyik egyik izgalmas felhasználási területe a kulturális turizmus. Ezt a LiteraTúra alkalmazásunk példáján mutatta be kollégánk, amellyel a mobiltelefonunk jelezheti, ha éppen egy irodalmi műben megtalálható nevezetes helyszínen járunk vagy fordítva is: egy térkép segítségével megtekinthetnénk, hogy milyen alkotások szólnak az adott településről, ahová éppen készülünk. Ezenkívül a könyvtári területen is tud hasznosulni ez a tudásháló: szerzői jogi információkat és egy-egy mű kiadásait összefogó FRBR-katalógus készíthető a segítségével.

Harmadik, és talán legjobban várt előadásunk a 2020 során elkészült és az idén hajrába került mobilapplikációkról szóltak. Erdős Zoltán, a fejlesztési osztály vezetője bemutatta a Google Play áruházban nemrég nyilvánossá tett Qulto eCard alkalmazást, amely segítségével a Corvinát vagy a HunTékát használó könyvtárak olvasói kényelmesen elvégezhetik a könyvtári ügyeiket a kanapéról vagy épp a buszról: hosszabbíthatnak, előjegyezhetnek, félretételi kérést indíthatnak, illetve ellenőrizhetik, hogy milyen dokumentumokat kölcsönöznek épp, és van-e tartozásuk. Az applikációban beállítható az is, hogy milyen gyakran szeretnének értesítéseket kapni a közelgő határidőkről. Az előadás legnagyobb híre az volt, amikor bejelentettük, hogy a Qulto eCard applikációt a Qulto support szerződéssel rendelkező könyvtárak számára díjmentesen konfiguráljuk, ezzel is segítve a digitális jelenlétüket.

Negyedik céges előadásunkban elkalandoztunk az attrakció irányába. Deák Gábor vezető fejlesztő mobilos és webes alkalmazásokat ismertetett főként kulturális turizmus témakörben:

·   Városfoglaló 2.0 webapplikációnk segítségével az adott település helyszíneihez kötődő kulturális, tematikus túrákat, és ezekhez kvízeket, játékos feladatokat hozhatnak létre az intézmények.

·   Kérdésbank: olyan online kvízkérdés adatbázis, amely a Qulto szemantikus tudáshálóra épülve képes kérdéseket generálni, anélkül hogy az intézménynek órákat kellene azzal töltenie, hogy kézzel regisztrálja a kérdéseket és válaszokat a különböző applikációkba.

·   Qulto 360: a mainstream nemzetközi szolgáltatóktól eltérően több funkcióval ellátott webalkalmazásban gömbpanorámás képekből készíthetünk virtuális kiállítást. Az applikáció segítségével nemcsak bejárható egy tér, de a kihelyezett markerek segítségével digitalizált közkincs is megjeleníthető, kép, audió, videó vagy akár 3D objektum formájában, hogy a felhasználó ne csak körbe járja a teret, de minél több információt is kapjon az adott kiállítás legfontosabb tárgyairól, történeteiről.

·   Storytelling: egy új Qulto applikáció a kreatív tartalomkészítéshez, amely egy-egy történet megismeréséhez tudástérkép alapú nézetet is ad, ezzel lehetővé téve, hogy egy virtuális kiállítás már ne csak egy lineáris élmény legyen, hanem egy szabadon bejárható, felhasználó interakcióin is alapuló tudásátadás.

·   LiteraTúra: a Qulto Szemantikus tudáshálóra épülő mobil alkalmazás, amely az irodalmi műveket nemcsak különböző filterek alapján ajánlja a felhasználónak, de azokat (és azok karaktereit) összeköti a valós helyszínekkel, turisztikai aktivitásokkal, és értesítést küld a felhasználónak, ha a közelünkben egy műben is szereplő helyszín van – ezzel is a mindennapjaink részévé téve az irodalmat.

A Qulto szakmai nap második tartalmi egységében Dr. Kovács Béla Lóránttól, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójától hallhattunk a hamarosan induló legújabb, érintésmentes könyvtári szolgáltatásukról: a Foxpost-automatákhoz hasonló, az RFID technológiával működő könyvkiadó automatáról. A város több pontján helyeztek el ilyen automatákat, és a könyvek kiszállítása után az olvasók tetszőleges időpontban az olvasójegyükkel átvehetik a kölcsönözni kívánt köteteket, valamint vissza is vihetik a dokumentumokat az automatákba.

Szóllás Péter, az EMMI főosztályvezetője összefoglalta a könyvtárak stratégiáit a járványhelyzet idején, és azt is elmondta, hogy milyen központi szolgáltatásokkal igyekeztek segíteni az információmegosztást, pl. a könyvtárak.hu felülete és a Könyvtári Intézet összefoglalói a környező országok könyvtári gyakorlataiból.

A Qulto rendezvényt egy tartalmas kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői elmondták a könyvtáruk tapasztalatait a pandémia idején nyújtott szolgáltatásokról és arról, hogy hogyan változtatta meg a tartós zárva tartás a munkaszervezési módszereiket és az olvasókkal való interakcióikat. Minden előadónk kiemelte, hogy leginkább azon dolgoztak, hogy különböző elérhető fórumokon, megoldásokon keresztül erőteljesebb online jelenlétet építsenek ki mind az olvasók, mind a kollégák felé. A Méliusz Juhász Péter igazgatója felvetett egy messzebbre vezető kérdést: érdemes lenne erősíteni a tudatosságot a hazai digitális tartalmak elhelyezésének és megosztásának tekintetében, hogy külföldi szolgáltatók helyett hazai szerverek és szolgáltatók biztosítsák a kulturális kincseink tárolását, hasznosítását.

A beszélgetőpartnerek voltak: Szóllás Péter (főosztályvezető, EMMI), Dr. Fodor Péter (főigazgató, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár) Szeberényi Gábor (főigazgató, PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont), Dr. Horváth Sándor Domonkos (igazgató, Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér), Ringert Csaba (igazgató, Dobó István Vármúzeum), Hollanda Andrea (könyvtáros, Bod Péter Megyei Könyvtár) és Brada Hedvig (Monguz Kft.) moderátor.

A második napunkon Romániából és Lengyelországból hoztunk partner intézményeket, hogy bemutassák a digitalizálási jógyakorlataikat és erőt és motivációt adjanak minden pandémia miatt bezárt intézmény dolgozóinak, hogy igenis a munkájuknak van értelme, és hála a könyvtárosoknak és muzeológusoknak, egyre több információhoz és tudáshoz jutunk hozzá elektronikus formában.

Itt is szeretnénk megköszönni minden előadónknak és a hallgatóságnak, hogy velünk tartottak az online térben és hogy ezzel is elősegítették, hogy egyre több emberhez eljussanak a mi, magyar fejlesztésű megoldásaink. Büszkék vagyunk, hogy Közép-Kelet-Európa közgyűjteményi területen meghatározó cége éppen egy magyar cég.

Köszönjük a támogatást és reméljük, 2021-ben még több intézménynek tudunk segíteni.

A szakmai nap során elhangzottakból néhány prezentáció elérhető itt:

Tarjáni Gyula évértékelője

dr. Fülöp Endre – Szemantikus tudásháló

Pancza János – Qulto Ökoszisztéma

Erdős Zoltán – eCard

Deák Gábor – Kulturális örökség a telefonomban?

A Qulto Napok felvételeit pedig a Facebook oldalunkon találják itt:

https://www.facebook.com/1444602202490827/videos/1078589535948662

https://www.facebook.com/1444602202490827/videos/2741476452769629