Qulto Workshop Zentán

2021. október 15.

2021 szeptemberében Qulto workshop-ot és szakmai napot tartottunk Zentán a Kapocs Könyvtári Csoport tizenöt könyvtárából érkező szakembereknek. A délvidéki könyvtárosokkal az elmúlt évben sajnos nem volt alkalmunk személyesen találkozni. De a tapasztalat cserének, az újdonságok bemutatásának vagy az oktatásnak még mindig  a személyes találkozás a legjobb formája.

Szerencsére azt nem csak mi hanem az érintett könyvtárosok is így gondolták és nagy számban részt vettek a workshopon, összesen 36 főt számoltunk.

Mátyás Melinda közgyűjteményi szakértőnk gyakorlati foglalkozása

  • a Huntéka könyvtári rendszer mindennapi praktikus használata,
  • néhány “trükk” bemutatása és
  • néhány alapvető funkció használatának részletes bemutatása

mentén zajlott.

 

Ilyen volt például az apasztási folyamat, a külső katalógusokból való hatékony leírás-átvétel, az olvasóknak való jelszó-beállítás és alapvető OPAC-funkciók. 

A workshop résztvevői aktív könyvtárosok voltak, akik már Huntéka felhasználók lassan egy éve. Így folyamatosan kérdeztek, kérték a segítségünket. Mint mindenhol, a délvidéken is fontos része a munkájuknak a statisztika. A szűrések és eredményeik kielemzése, a további lépéseik, döntéseik mind ezek alapján történnek meg. Így kiemelt szerepet kaptak a Huntéka keresések (szűrések)átbeszélése és a különböző paraméterekkel lekérdezhető statisztikai kimutatások.

Az aktív és interaktív délelőtt után az elmúlt év fejlesztéseit is bemutattuk a könyvtárosoknak. Most az attrakciókra, online interaktív megoldásokra koncentrálva.

A pandémia okozta szigorítások a délvidéki könyvtárakat is megviselte. Az olvasókkal megszűnt a személyes találkozási lehetőség, nincs bejárás 1,5 éve a könyvtárakba…a korábbi kapcsolódási pontok megszűntek. A Qulto egész csapata azon dolgozik, hogy létrejöjjenek olyan online eszközök melyek a könyvtárosok, pedagógusok számára megoldást nyújthatnak a kapcsolattartásra, a tartalmas időtöltésre, a kulturális programok felélesztésére és edukációra.

Bemutattuk és ki is lehetett próbálni néhány alkalmazást: 

Qulto Education interaktív oktatási anyagok összeállítására, a meghatározott témában játékok létrehozására alkalmas. A közintézményekben dolgozó pedagógusok munkáját segítő eszköz, melyet a könyvtárakban is sikeresen használnak. Részletek.

Városfoglalóbővebb leírás itt  

Qulto 360Virtuális séta referencia

Storytelling – Digitális történetmesélés  

eCard – Könyvtár a zsebben azaz kölcsönzéssel kapcsolatos ügyek intézése mobil applikáción keresztül

A legnagyobb érdeklődésre az eCard tartott számot, mivel ez közvetlenül is kapcsolódik a könyvtári rendszerhez. A közeljövőben biztosítjuk, hogy a délvidéki könyvtárak is megjelenjenek az alkalmazásban és népszerűsíthessék a szolgáltatást a használóik körében.