Qulto Éves Szakmai Nap 2018 – beszámoló

2018. december 12.

December 5-én zajlott Qulto Éves Szakmai Napunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Az egybegyűlteket az intézmény főigazgatója, dr. Fodor Péter köszöntötte. Kármán László, a Monguz Kft. alapítója és ügyvezetője ismertette a 2018-as év legfontosabb fejleményeit és a jövő évi törekvéseket. Beszélt a piac szélesítésének lehetőségeiről: a régiós ügyfélkörről, multi domain fejlesztésekről, a digital humanities, kulturális turizmus és a kiadói szféra újdonságairól. A cég nemzetközi jelenléte egyre erősödik, 7 országban több mint 500 ügyfél tisztel meg minket bizalmával.

Az üzemeltetési költségek csökkentésére a Monguz Kft. az egységes ÁSZF-et, a “felhősítést”, azaz a Qulto felhőt, valamint felügyelt távoli szoftver és hardver infrastruktúra bérletet ajánl. A szerverekkel kapcsolatos helyi feladatok így megszűnnek, a jelenleginél magasabb rendszeres díjak mellett csökken a helyi IT költség, növekszik a biztonság.

Czoboly Miklós, a Monguz Kft. másik ügyvezetője Esernyő “felhős” időkre címmel tartott előadást az alábbi sokakat foglalkoztató témákról: GDPR, ÁSZF, SaaS és társai. Az idei év során olyan izgalmas projektekben vehetettünk részt, mint az eLevéltár 2, a PIM DIA 2, noTorrent és a Digit bölcselet.

Lengyel Mónika, osztályvezető a support ügyekről tájékoztatta ügyfeleinket. Bender István, fejlesztési igazgató a Qulto2, új generációs, FOLIO kompatibilis közgyűjteményi platformról és az agilis termékfejlesztés módszertanáról beszélt.

Két izgalmas vendégelőadás is elhangzott szakmai napunkon. Kovácsné Koreny Ágnes, főigazgató-helyettes Kényelmi szolgáltatások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban címmel tartott előadást. Az online előjegyzés, lejárat előtti értesítés küldése e-mailben, távfizetés szolgáltatásokhoz kapcsolódó használói elégedettségmérés nagyon hasznos visszajelzésekkel szolgált. Csorba Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettese Anglia nyomában…Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon című előadásában a Múzeumi Spektrummal kapcsolatos fő- és alfolyamatokról beszélt.

A délutáni programok között újdonságnak számított a Digitális bölcsészeti fejlesztések című workshop, melyet munkatársunk Kanász-Nagy Zoltán és Tóth Kornél tartottak. Bemutatásra került az Islandora CLAW, open source megoldás, mely az Islandora szoftver Drupal 8 és Fedora 4 komponensekre épülő változata, valamint a Monguz Kft. ELTE DH-val közös projektje.

A szakmai napon elhangzott előadások a következő linkeken érhetőek el:

A Monguz Kft. munkatársainak előadásai

Kovácsné Koreny Ágnes: Kényelmi szolgáltatások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Csorba Gábor: Anglia nyomában…Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon

Kanász-Nagy Zoltán-Tóth Kornél: Digitális bölcsészeti fejlesztések workshop

Köszönjük a részvételt minden kedves ügyfelünknek és érdeklődőnek!