CHNT22 – Cultural Heritage and New Technologies konferencia

2017. november 27.

Idén már huszonkettedik alkalommal került sor Bécsben a Cultural Heritage and New Technologies címet viselő konferenciára, melyen munkatársunk szakmai poszter előadással vett részt.

A nagy hagyományokkal bíró, patinás környezetben (Bécs régi városházájának épületében) megrendezésre kerülő konferenciasorozat idei rendezvénye a Urban Archeology and Integration alcímet kapta a szervezőktől. A szakmai program  fókuszában ennek megfelelően a régészet szempontjából releváns innovatív informatikai megoldások álltak. A legnagyobb érdeklődés a műemléki épületek és helyszínek 3D rekonstrukciójának szentelt szekció előadásait kísérte. A számunkra különösen érdekes, a „Virtuális és kiterjesztett valóság a kulturális és történeti örökség bemutatásában” címet viselő szekció bemutatói során görög, olasz és brit projekteket vethettünk össze a Qulto hasonló tárgyú megoldásaival.

A Qulto idén a konferencia poszter szekciójában tartott prezentációt. Előadásunkban a szemantikus technológiában rejlő, a régészeti terület számára is releváns lehetőségekre kívántuk felhívni a konferencia résztvevőinek figyelmét. A poszter és a prezentáció bemutatta a lépéseket, amelyek során a szemantikus tudásreprezentáció, a polihierarchikus névterek, a linked data megoldások és az automatizált következtetési technológiák alkalmazásával a múzeumok leltárkönyvének publikus adataiból olyan szakterületi szakértői rendszer (Domain Expert System) építhető, amely értékes információforrásul szolgálhat minden régészet iránt érdeklődő felhasználó számára. Poszterünk a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeummal együttműködésben készült. Segítségüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük.