Törökbálint eleven múltja

2017. április 05.

Nagy érdeklődés mellett került sor a Törökbálint anno portál bemutatójára március 31-én, pénteken, a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház nagytermében.

A weboldal a Volf György Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény és a Monguz Kft. együttműködéséből született. A felhasználó a gyűjtemény helytörténeti anyagában barangolhat, kereshet és böngészhet a tárgyak leírásaiban. A tárgyak képei eredeti méretben és fájlformátumban letölthetőek, a szöveges dokumentumok olvashatóak, kereshetőek és PDF fájlként elérhetőek. Az oldal magyar, angol és német nyelven áll rendelkezésre, az adatok magyar nyelvűek. Idővel az adattartalmak mind teljesebb fordítása is elkészül, hogy a Törökbálintról Németországba kitelepített, illetve a világon szétszóródott egykori lakosok leszármazottai is ismereteket szerezhessenek őseik földjéről, életéről.

A kezdeményezés példaértékű, mivel a helytörténeti gyűjteményt feldolgozó munkatársak önként, szabadidejükben végezték el ezt az óriási munkát.  A több ezer fénykép, képeslap, kézirat, nyomtatvány, és használati tárgy mind-mind pontos leírásra és alapos feltárásra kerül, beleértve az egyes képeken látható személyek felsorolását, megnevezését. A projekt eredményeképpen a település teljes történetét felölelő személyi adatbázis készül, ahol rokonsági adatokkal kiegészítve, teljes családfákba rendezve lesznek jelen az egykori és ma élő lakosok – különféle adatokkal, fényképekkel, keresztlevéllel, anyakönyvi kivonattal, cikkekkel és egyéb dokumentumokkal, melyek a személyi rekordjaikhoz kapcsolva jelennek meg.  A város történetét, kultúráját  feltáró szakirodalom, könyvek, tanulmányok, folyóirat cikkek be lettek szkennelve és szövegként feldolgozva, így a szöveg szavai kereshetőek a weboldal felületén.

A projekt során a feldolgozók szorgalma és fáradhatatlan munkájához a Monguz Kft. Huntéka gyűjteménykezelő rendszere biztosított keretet, mely muzeális és könyvtári jellegű dokumentumok teljes körű feltárását és indexelését teszi lehetővé, a besorolási adatok és az egyes egymással is összekapcsolható leíró rekordok hiánytalan hálóját hozva létre, a webes kereső felület pedig a felhasználókhoz hozza közel a tartalmakat, sokféle keresési és böngészési lehetőséget nyújtva az egyszerűt a bonyolultig, kiszolgálva a téma iránt érdeklődőket, az elődeik emlékeit célzottan kereső családtagokat és a téma elmélyült kutatóit is.

Törökbálint, a régi német Grossturwall helytörténeti gyűjteményének kollektívája úttörő munkát végzett – a dokumentumokat adatbázisba rendező és internetes megjelenést biztosító Qulto termékcsoport megoldásával. Reméljük minél több település kapcsolódik be ebbe a munkába, hogy teljes képet nyerhessünk hazánk múltjáról.

Az oldal itt érhető el: www.torokbalintanno.hu