Bobcatsss 2017 – Jubileumi konferencia Tamperében

2017. február 06.

2017. január 25-27. között került sor az államiságának száz éves fennállását ünneplő Finnországban, Tampere városában, az európai könyvtár és információtudományi felsőoktatás évenként megrendezésre kerülő konferenciasorozatának immáron 25. felvonására.

A BOBCATSSS konferencia az European Association for Library and Information Education and Research (EUCLID) égisze alatt évente rendezett rendezvény, amelynek neve az alapító városok (Budapest, Oslo, Barcelona, Koppenhága, Amsterdam, Tampere, Stuttgart, Szombathely, Sheffield) nevének kezdőbetűiből álló mozaikszó. Az utóbbi években más városok egyetemei is csatlakoztak a szervezőkhöz, mint például Ankara, Brno vagy Lyon. Idén a Tamperei Egyetem volt a helyszín, a rendezvény finn-norvég-holland közös szervezésben valósult meg. A társszervezők pedig az Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, illetve a groningeni Hanze University of Applied Sciences voltak. A rendezvényen előadások hangzottak el, workshopokon lehetett részt venni, illetve poszterek kerültek bemutatásra.

A konferencia minden évben a könyvtár és információtudományhoz kötődő aktuális témakörökre, társadalmi kihívásokra összpontosít. Az idei fő témakörként a szervezők az egyéni és társadalmi életminőség növelését határozták meg az információs szolgáltatásokon keresztül. Ezen belül három altémakör vonatkozott az információra, könyvtárakra, illetve az interaktív médiára. Mindhárom nagy altémakört bevezető előadások járták körül az egyes napok bevezetéseként. Az első nap bevezető előadása, Carol Tenopir, a Tennessee Egyetem és a Helsinki Egyetem oktatója révén a könyvtárak relatív értelemben visszaszoruló de még mindig jelentős információszolgáltatási szerepét vizsgálta a mindennapi társadalmi információs igények és szükségletek szempontjából. A második nap nyitányaként Guus van den Brekel orvosi könyvtárosként a könyvtárak és az interaktív média oktatásban, kutatásban és a betegápolás területén betöltött információszolgáltatói szerepéről adott számot. A harmadik napon pedig Josie Billington, a Liverpooli Egyetem Olvasáskutató Központjának (Centre for Research into Reading, Literature and Society) igazgatóhelyettese  a „Get into Reading” című programot mutatta be. E program keretében az olvasóköröknek, a társas olvasásnak és a minőségi szépirodalom élményének a résztvevők (mentális) egészségére gyakorolt hatását kutatják, például pszichiátriai zavarokkal élők körében.

Különösen érdekesek voltak a főként groningeni hallgatók által szervezett workshopok, melyek például az intelligens városok információs szolgáltatásainak szervezését, a nyílt kapcsolt adatok kormányzati szakpolitikákat érintő felhasználását, illetve a közösségi médiában terjedő álhírek elleni védekezés lehetőségeit látják körül. Holland hallgatók külön startup céget is alapítottak, amelynek révén a Twitter szolgáltatásban terjedő álhírek kiszűrésére fejlesztenek algoritmusokat. A „Virtuális valóság a mentális zavarok kezelésében: lehetőségek és kihívások” című holland projekthez kapcsolódó workshop résztvevői egy speciális fej-és fülhallgató szett segítségével megtapasztalhatták, hogy mit él át egy skizofréniában szenvedő egyén a mindennapok során, így empatikusabbá válhattak a mentális zavarok megértése irányában..

A konferencián számottevő magyar részvételt is regisztrálhattunk. Az első napon Arany Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem elsőéves mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója Tiltva? Tűrve? Támogatva? Az infokommunikációs eszközök megjelenése a közoktatásban címmel a magyar közoktatásban részt vevő tanárok és diákok IKT eszközökhöz való hozzáállását és igényeit taglalta.
A nap második felében Nagy Andor, a Pécsi Tudományegyetem másodéves mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója az általa fejlesztett szoftver segítségével ismertette meg a közönséget az automatizált tartalomelemzés folyamatával, fontosságával.  A második nap poszter szekciója is számottevő magyar részvétellel zajlott. Dr. Béres Judit, a Pécsi Tudományegyetem oktatója biblioterapeuta hallgatójával, Tóth Viktóriával közös posztere egy biblioterápiás adatbázis fejlesztését mutatta be. Farkas Csenge az ELTE BTK KITI másodéves mesterszakos hallgatója Baranya megye könyvtárbuszainak létjogosultságát és sikerességét állította a középpontba. Bálint Dániel, aki szintén az ELTE másodéves mesterszakos hallgatója, poszterével a hazai közkönyvtárakban szerzett munkatapasztalatairól adott számot. A harmadik napon két magyar érdekeltségű előadás hangzott el. Kállai Anita, az ELTE másodéves mesterszakos hallgatója előadásának témájául a magyar Minősített Könyvtár projektet választotta, melyet a vállalati társadalmi felelősségvállalással hasonlított össze. Németh Márton, a Debreceni Egyetem Informatikai Doktori Iskolájának hallgatója, a Qulto platformhoz kapcsolódó Monguz Kft. munkatársa a szemantikus webes könyvtári szolgáltatások használatának felhasználói, kognitív dimenziójára helyezte a hangsúlyt. A téma a Qulto platform szolgáltatásainak szempontjából is igen aktuális. A felhasználók számára hozzáadott értéket jelentő szemantikus webes fejlesztések megvalósítása céljaink között szerepel.

A záróünnepségen örömmel értesülhettünk arról, hogy a jövő évi rendezvény az ELTE hallgatóinak szerepvállalásával, részben magyar szervezésben valósul meg, Lettország fővárosában Rigában. A szervezőknek előre is sok sikert kívánunk!

Végeredményben elmondhatjuk, hogy a konferencia idén is sikerrel teljesítette alapvető célját. Bemutatkozási lehetőséget adott a jövő fiatal kutatóinak, s érdekes betekintést engedett azokba a témakörökbe, melyek időszerűen foglalkoztatják őket. Másrészt az egyetemi oktatók révén képet kaphattunk az európai könyvtár és információtudományi felsőoktatás főbb kutatási irányairól is.

Kollégánk, Németh Márton prezentációja elérhető itt.

Köszönjük a magyar résztvevőknek a beszámoló elkészítésében nyújtott segítségét!