Regionális Informatikai Akadémia Konferencia

2016. november 28.

A lillafüredi Palota Szállóban rendezték meg 2016. november 22-23. között, a Regionális Informatikai Akadémia hagyományos “REGINA 2016” elnevezésű konferenciáját.
A konferenciát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint az NIIF Intézet jogutódja és az NIIF Program működtetője szervezte azzal a céllal, hogy a felsőoktatási intézmények, a kutatóhelyek és a vállalkozások IT területén elért eredményeit ismertesse. 
 
A konferencia szakmai fókuszában az oktatási-informatikai hálózatfejlesztések, a WiFi-hálózatok, mikrohullámú fejlesztések, oktatási-kutatási infrastruktúrák fejlesztésének tendenciái és célkitűzései szerepeltek. A részletes program elérhető itt.
 
Az elhangzott előadások több szálon kapcsolódtak a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) célkitűzéseihez. Az információs társadalom kiépítése ismét a kormányzati politika célterületté vált, amelyet a szakma elismerően fogadott. Az infrastruktúra beruházások eredményeképpen 2018-2020-ra az ország egész területén elérhetővé válhat a szélessávú (minimum 30Mbit/s) internetkapcsolat. A fejlesztés nem csak komfortosabb internetet jelent majd, hanem jelentős hozzájárulással is bír az ország által előállított nemzeti össztermékre. A kutatások szerint 10%-os sávszélesség növelés akár 1-1,5%-os GDP növekedést is eredményezhet. A szélessávú infrastruktúra teljes kiépítése tehát nemzetgazdasági érdek is egyben.
 
A fejlesztések mellett különböző, kapcsolódó oktatási programok célja a digitális kompetencia fejlesztése lesz, amely a munkaerőpiacon lévőket segíti a felkészülésben az ipar kihívásaira. Szükség is lesz rá, hiszen a negyedik ipari forradalomként („ipar 4.0”) definiált gazdasági folyamatok jelentékeny változásokat hoznak a munkaerőhiánnyal küzdő ipari vállalatok és a jelenlegi munkavállalók életében. 
A jelenlegi és jövőbeni technológiai alapokra a hálózati rendszerek új generációja épülhet, ahol intelligens információs ipari hálózatok jönnek létre. Megnövekedik a gépek közötti (M2M – Machine-to-Machine) kommunikáció, az emberi munkát egyre inkább kiváltják a hálózatba szerveződött gépek. Kevesebb, de a naprakész technológiai műveltséggel rendelkező munkaerőre lesz szükség. Hatása éppúgy érezhető lesz a nagyvállalatoknál, mint a KKV-k esetében.
 
Hazai elemzők szerint, Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődése nagyban függ majd attól, hogy milyen módon tud adaptálódni az ún. 4.0-ás ipar által generált változáshoz. A konferencia előadásai, a bemutatott projektek ehhez nyújtottak magyarázatokat, és javasoltak alternatívákat.