XVII. eLearning Fórum

2016. november 22.

Idén ősszel került megrendezésre a XVII. eLearning Fórumot a Gábor Dénes Főiskolán. Az elektronikus oktatással foglalkozó szakemberek szokásos őszi találkozója hagyományos keretek között zajlott. A plenáris előadások olyan kiemelt témákat tárgyaltak, mint a Digitális Jólét Program, azon belül a Digitális Oktatási Program (DOS) és annak várható hatásai, vagy a SCORM utáni világ kérdései.

Az e-learninggel foglalkozó fejlesztők és felhasználók örömmel konstatálhatták, hogy az elektronikus oktatás, a digitális kompetencia, a digitális írástudás ismét kormányzati szintre emelkedett. Foglalkoznak vele a döntéshozók, pályázati lehetőségek várhatóak, amelyek új lendületet adhatnak az oktatás szereplőinek, oktatóknak, tanulóknak egyaránt.
A technológiai tematikájú előadásokban két fő vonulatot fedezhettünk fel. Az egyik a szabványok kötöttségét oldó új technológiák, mint például az xAPI, amely egyszerűbb, könnyebb adatgyűjtést és elemzést biztosít a tanulóról, illetve magáról a tanulás folyamatáról. A másik a gyorsuló világ még gyorsabbá válásáról, ezzel együtt kialakuló új szokásokról szólt: mikro-learning. A kifejezés nem új, a szakemberek régről ismerik, használják a módszereket. Az igazi újdonságot az a hatás jelenti, amellyel átszövi az egyes kurzusok belső szerkezetét, felépítését is. Nem változik a lényeg: tanulni kell. De ez a tanulás időben sokkal kisebb elemekre osztódik, mint akár egy tanóra. Jellemzően néhány perc alatt befogadható ismeretelméleti vagy gyakorlati megoldásokat követel a tananyag szerzőjétől.
A szekciók előadásai egymást követték a fórumon. A jó gyakorlatok keretében bemutatott munkák jellemzően a mobil eszközök használatára összpontosítottak. A mikro-learning terjedésével összhangban mobil telefonra, tabletre optimalizált oktatási anyagokat, módszereket láthattunk. Lényeges változás, hogy az internet és infokommunikációs technológia immár olyan penetrációs szintet ért el, hogy előtérbe került a saját eszköz használata a tanórákon. A központi eszközbeszerzés nem tud lépést tartani a technológiával, érdemes a tanároknak is megszokni a gondolatot: az internet órai felhasználása nem tiltott, hanem ajánlott a diákok számára.