Részt vettünk a FOLIO közösség találkozóján

2016. november 02.

Október 19-20-án részt vettünk a FOLIO közösség találkozóján Koppenhágában, a Dán Királyi Könyvtárban. A FOLIO (the Future Of Libraryes Is Open) egy közösségi együttműködés, melynek célja egy újfajta könyvtári szoftver “ökoszisztéma” létrehozása.

A megálmodott könyvtári rendszer a Qulto platformhoz hasonlóan moduláris architektúrát követ, a modulokat az intézmények maguknak válogatják össze az okostelefonok App Store-jához hasonló gyűjteményből.

Az előadásokat elsősorban a projekt fő szekértolói, az Open Library Environment közösség tagjai, az Index Data és az EBSCO munkatársai tartották. A résztvevők között a kezdeményezés iránt érdeklődő könyvtárak részéről voltak könyvtárosok és fejlesztők is, szoftverszállítóként a TIND és a Qulto csapata képviseltette magát.

Az előadásokat a projekt célkitűzésének, a közösség felépítésének és a különböző munkacsoportok munkájának ismertetése vezette fel. Bemutatták a fejlesztések aktuális állapotát és az ütemtervet 2018-ig, amikorra a tervek szerint a FOLIO alapvető könyvtári moduljai elkészülnek (katalogizálás, kölcsönzés, gyarapítás, periodika kezelés). Betekintést adtak a modulok tervezésénél alkalmazott munkafolyamatba, amelyben a UX tervezés központi szerepet kap, így próbálják biztosítani, hogy a különböző szállítóktól származó komponensek egységes felhasználói élményt nyújtsanak.

Az előadásokat követően a társaság kisebb csoportokban beszélgetett tovább három különböző témáról: stratégiai tervezésről, metaadatokról és technikai részetekről. A stratégiai tervezés egyik fontos fejleménye, hogy bár az ütemterv legfontosabb pontja a FOLIO elindulása a “klasszikus IKR” modulokkal, az is cél, hogy minél hamarabb készüljenek hiánypótló, innovatív modulok is. Ilyen hiánypótló fejlesztési irányként a találkozón az akadémiai könyvtárak és a kutatók munkájának támogatása kapott hangsúlyt.

Izgalmas találkozón vehettünk részt, ahol közösen gondolkodhattunk a könyvtárak és a könyvtári szoftverek jövőjéről. A kezdeményezésben sok lehetőséget látunk, szeretnénk komoly szerepet vállalni benne, akár új vagy meglévő Qulto komponensek integrálásával, akár könyvtár-automatizálási és fejlesztési tapasztalatainkkal.