Múzeumi workshopot tartottunk Horvátországban

2016. október 27.

Az első horvátországi workshopunk Qulto museums – Collect, digitize, attract címmel 2016. október 19-én került megrendezésre Zágrábban.
Az esemény megszervezésében és lebonyolításában nagy segítségünkre volt a helyszínt biztosító Muzejski dokumentacijski centar (MDC), akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködést.

A workshop központi témáját az adta, hogy bemutassuk a múzeumi területen dolgozó szakemberek számára a kulturális tartalmak felhasználásának és bemutatásának különböző izgalmas és interaktív lehetőségeit. Munkatársaink hangsúlyozták: ahhoz, hogy ezeket a játékokat, applikációkat elérhetővé tegyük a látogatók számára, egy rendezett, karbantartott adatbázis alapkövetelmény, aminek megvalósításában a cégünk által fejlesztett Qulto-M (Qulto for museums) egy valós opció számos beépített és testreszabható funkciójának köszönhetően. A rendezvényen résztvevők bepillantást nyerhettek a szoftver működésébe néhány rövid videó segítségével. Emellett egy kötetlen beszélgetés keretein belül megoszthatták tapasztalataikat, véleményüket a jelenleg használt rendszerekről.

Egy rövid kávészünetet követően a meglévő tartalmak digitalizálásának fontossága volt a beszélgetés témája, illetve bemutattuk a Qulto kapcsolódó referenciáit: a portál megoldásokat, múzeumi aggregátor oldalakat, melyeket mind helyi, illetve nemzetközi piacra fejlesztettünk a kulturális tartalmak megőrzése és népszerűsítése céljából.
A workshop harmadik felében a résztvevők megismerkedhettek a különböző számítástechnikai eszközökre fejlesztett Qulto alkalmazásokkal, melyek napjainkban elengedhetetlenek a kulturális területen jellemző ún. gamification, ’játékosítási’ trendek szempontjából. Ezek között megtalálhatók mobilra készített idegenvezető applikációk és játékok, érintőképernyős terminálokon játszható játékok, illetve 3D technológiákat és mozgásérzékelőket alkalmazó eszközök.

Miután összefoglaltuk, hogy milyen kapcsolat van a digitális adatbázis menedzsment, szemantikus hálózatok, egyéb rendszerekhez történő csatlakozás, valamint a publikus megjelenés között, és bemutattuk az adatbázis elemek játékokban való újrahasznosításának előnyeit, vendégeink ki is próbálhatták az említett hardvereket. Az érdeklődők VR/AR játékokkal játszhattak tableten, történelmi kiállítások elemeit tekinthették meg QR kódok beolvasásával, és kipróbálhatták érintőképernyős I. világháborús játékunkat, valamint Kinect-es kirakós játékunkat is. Kollégáink külön bemutatót tartottak azon érdeklődők számára, akik részletesebben is szerették volna megismerni Qulto-M szoftverünket.

Örülük, hogy ilyen aktív és érdeklődő közönségünk volt, és a múzeumi területen dolgozó horvát szakértőknek is bemutathattuk Qulto platformunkat.