Sikeresen lebonyolítottuk az első tematikus informatikai tábort Szegeden!

2016. szeptember 08.

A szegedi IT szektor cégeinek összefogása eredményeként egy viszonylag rövid előkészületi fázissal életre hívtuk és sikeresen lebonyolítottuk az első tematikus informatikai tábort Szegeden (IT Camp Szeged 2016). 7 különböző profilú, de ugyanolyan lelkesedéssel bíró cég kollégái együttesen hozták közelebb a 10-14 éves gyermekekhez az informatika világát.

A szervező cégek: EPAM Systems Kft., Evosoft Hunagry Kft., GE Healthcare, Griffsoft, IT Services, NNG, Qulto (Monguz Kft.) voltak. Júniusban született meg az elhatározás arról, hogy elindítjuk ezt az együttműködést. A tábor adminisztratív és pedagógiai feladataival a Profi Gyerekangol nyelviskola tanárát, Volford Évát bíztuk meg, aki kellő profizmussal előkészítette a résztvevőknek a helyszínt és a szabadidős programokat.

A kezdeményezés szociális indíttatású, hiszen a gyermekek szüleinek csupán a tábor önköltségi árát kellett fizetni, a szakmai programokat, és a gyermekek ebéden kívüli étkeztetését a szervező cégek együttesen vállalták.

Tekintve a résztvevő cégek eltérő profilját, minden adott volt, hogy változatos és érdekes programcsomag álljon össze, így minden tábornapon mással ismerkedhettek meg a diákok. Volt Scratch programozás, Unity játékpályaépítés, Lego robotprogramozás, logikai akadálypálya, Oculus rift demo, kiterjesztett és virtuális valóság pilot játék, ipari automatizálás és robotika.

A Monguz Kft. kollégái (Kerekes Balázsné, Nagy István) a múzeumi informatika és gamification jövőbemutató lehetőségeiről tartottak előadást. A témakörök között említésre kerültek többek között az új generációs azonosítási és lokalizációs megoldások, de a gyerekek saját bőrükön tapasztalhatták meg a virtuális valóság meglepő realisztikusságát a helyszínen felállított Oculus Rift demó állomás segítségével. Azt is megtudhatták, hogy mit is jelent az augmented reality kifejezés és saját okostelefonjaikon ki is próbálhatták milyen az, amikor egy egyszerű fekete-fehér fotó életre kel a szemük láttára. Az egyes megoldások megismerésén túl a kollégák próbáltak egyszerű háttérismereteket is átadni, amelyek segítségével az egyes technológiák működési elve is közérhetőbbé vált.

A résztvevők nagyon élvezték a feladatot, és büszkén fogadták a jól megérdemelt ajándékokat.

A gyermekek az együttműködő cégek nagy örömére minden programmal nagyon elégedettek voltak, és már várják a következő nyarat!