Kiderült, kihez került Van Gogh füle

2016. július 25.

Gabrielle Berlatier egy farmer lánya volt, aki a művésszel történt traumatikus találkozását mindvégig titokban tartotta.
A The Art Newspaper fedte fel elsőként, hogy Gabrielle Berlatier volt az a hölgy, akinek Van Gogh átadta levágott bal fülét.
A közel 130 éves rejtélyt Bernadette Murphy oldotta meg a Van Gogh”s Ear: The True Story című könyvében, amely a múlt héten jelent meg. A hölgy nevét azonban az írónő a Gabrielle leszármazottjainak tett ígéretét betartva nem említette meg.

A The Art Newspaper utánajárt a Murphy könyvében szereplő adatoknak, és a párizsi Pasteur Intézet feljegyzései alapján megtalálta Gabrielle Berlatier-t, akit veszettség elleni vakcinával kezeltek, miután bal karját megharapta egy kutya. A veszettség elleni vakcina, amit a párizsi intézetben kapott, megmentette Gabrielle életét, viszont a kezeléssel kapcsolatos kiadások adósságba sodorták a családját, ezért a Van Gogh barátai által üzemeltetett Café de la Gare nevű bordélyban vállalt munkát. Murphy azt írja könyvében, hogy Gabrielle túl fiatal volt ahhoz, hogy prostituáltként regisztrálják, ezért szobalányként alkalmazták. A művész 1888 májusától szeptemberéig saját szobát bérelt az épületben, ezért valószínűleg rendszeresen találkozott Gabrielle-lel. 
A végtelen spekulációt okozó incidens, 1888 december 23-án éjjel történt a Rue du Bout d”Arles 1. alatt található bordélyban. A korabeli újságcikkek szerint Van Gogh egy Rachel nevű hölgynek adta át levágott fülét; a Rachel valószínűleg Gabrielle beceneve volt.
Egészen mostanáig azt feltételezték, hogy a fül a művész egyik alkalmi ismerőséhez, vagyis egy prostituálthoz, vagy a bordélyház madamjához került, azonban a tény, hogy Gabrielle Berlatier ismerte a Café de la Gare tulajdonosait azt az érdekes lehetőséget veti fel, hogy a fülét Van Gogh olyasvalakinek adta, akivel rendszeresen találkozott.