Mozaikok a göteborgi könyvvásárról

2016. július 22.

Európa egyik legnagyobb könyvszakmai eseményére évente szeptemberben kerül sor a svédországi Göteborgban. A rendezvény hivatalos elnevezése Bok och Bibliotek (Könyv és Könyvtár): egyszerre állítja középpontba az irodalom és a könyvpiac szereplőit, illetve a közgyűjtemények világát.

A 2015. évben a rendezvény díszvendége Magyarország volt, de a magyar vonatkozású programokon kívül is rengeteg könyvtári vonatkozású érdekes előadásra került sor. Lehetőség volt külső rendezvényeken is részt venni, ahol ízelítőt kaphattunk például arról, hogy mi a véleményük a Svédországban élő magyar gyerekeknek multikulturális környezetükről.

A digitális témákkal foglalkozó színpad svéd és angol nyelvű előadásainak videofelvételei naponkénti bontásban a Youtube-on is elérhetőek (csütörtök; péntek; szombat)

A nagyváradi származású, Göteborgban élő, aktív kultúra és közösségszervező Sall László szubjektív filmes összeállítását ezen a linken tekinthetik meg.

A rendezvényről részletes beszámoló jelent meg a Könyvtári Figyelő hasábjain. A cikk elérhető itt.

A 2016-os konferencia szeptember 22-25 kerül megrendezésre. Kiemelt témája a szólásszabadság lesz. A talán legjelentősebb díszvendég Herta Müller Nobel-díjas írónő lesz.  Sok egyéb témakör mellett át fogják tekinteni a svéd könyvtárosképzés történetét és jövőbe mutató fejlődési tendenciáit. Rangos nemzetközi kerekasztalbeszélgetésre is sor kerül majd a hosszútávú digitális archiválást célzó európai uniós projektek kapcsán. 100 éves születésnapját fogja ünnepelni a Svéd Könyvtárosegyesület Biblioteksbladet címmel megjelenő folyóirata. A teljes program ezen a linken érhető el. 

Kép forrása: http://events.nationalgeographic.com/locations/center/svenska-massan/