LIBER 2016

2016. július 08.

LIBER 2016: az idén Helsinkiben megrendezésre kerülő konferencián a Qulto bemutatta az együttműködő digitalizásra alkalmas felületét. A szakmai összejövetelen több, mint 500 résztvevő gyűlt össze a világ különböző országaiból.

Néhány a kiemelt témák közül:

• Nyílt hozzáférés (open access) és nyilvános adatok (open data): ezek tényegesen elérhetőek mindenki számára? Milyen lépésekre volna szükség ahhoz, hogy megvalósuljon a nyitott tudomány?
• Újgenerációs könytári felületek: valóban újgenerációs szolgáltatásokat nyújtanak ezek a platformok?  Vagy inkább a választás szabadságát korlátozzák felhő alapú szolgáltatásra és csomagokban elérhető tartalmakra?
• Vajon a kutató könyvtárak be tudják-e tölteni alapvető fontosságú szerepüket abban a folyamatban, ami a nyitott tudomány megvalósulását célozza? Milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ebben a folyamatban vállalt  pozíciójukat a közeljövőben?

Ahogy azt Kristiina Hormia-Poutanen, Liber elnök és a Finn Nemzeti Könyvtár könyvtári hálózatának igazgatója kiemelte: A könyvtárak közötti együttműködés sok országból származó munkatársak részvételével történik annak érdekében, hogy az eddig jellemző előfizetésre épülő rendszer helyét egy nyitottabb modell vehesse át.

Az egyik legkiemelkedőbb válasz ezekre a kihívásokra az EBSCO által indított FOLIO projekt, mely egy olyan együttműködő közösség létrehozását tűzte ki célul, mely egy nyílt forráskódú Könyvtári Szolgáltatási Platform (LSP) megalkotásán dolgozik.