DigiStrat szakmai nap

2016. május 02.

Milyen „források” segíthetik az egyébként állandó forráshiánnyal küszködő kulturális szektor szereplőit, a múzeumokat, a törvényben előírt digitalizálási stratégia elkészítésében?
A digitalizálás legfontosabb célkitűzése a közgyűjtemények által őrzött tudás és kulturális örökség hosszú távú megőrzése, valamint minél szélesebb körű elérésének biztosítása. Ehhez egyrészt minden múzeumi tárgyról digitális reprodukciót kellene készíteni, valamint az „analóg” mellett a digitális gyűjteményt is menedzselni, új formákban és eszközökkel elérhetővé tenni, új kreatív tartalmakat rendelni hozzájuk. Ahhoz nem szükséges szakmai konferencia, hogy belássuk, milyen nagy munkát jelent ez a közgyűjtemények számára. Abban azonban minden szakmai fórum nagy segítség – így a 2016. április 15-én lezajlott DigiStrat szakmai nap is –, hogy az érintett szereplők megosszák egymással tapasztalataikat, beszámoljanak jó például szolgáló projektekről és közösen vessenek fel kérdéseket és válaszokat.
A DigiStrat szakmai napon több múzeum képviselője is beszámolt a náluk zajló digitalizálás valamely aspektusáról, majd a tanácskozást egy nagyon aktív részvételű kerekasztal beszélgetés zárta. Amellett, hogy a gyűjtemény mely részét lehet/kell digitalizálni, olyan kérdéseket vitattak meg, hogy mit is jelent a szakszerű digitalizálás, a minőségi tárgyfotózás, illetve hogyan segítheti ezt a munkát a kulturális közfoglalkoztatási program, a gyűjteménykezelő szoftveres megoldások, vagy a diákok (a.k.a. „digitális bennszülöttek”) érettségihez kötelező önkéntes szolgálata.
Az anyagi jellegű források mellett tehát akad még néhány lehetőség és eszköz, mellyel élni lehet és ajánlott is. A hasonló szakmai fórumokra pedig láthatóan úgy szomjazik a múzeumi szakma, mint sivatag az esőre, mivel egy ilyen eseményen adódik lehetőség arra, hogy az érintett szereplők, azaz maguk a múzeumok, minisztériumi képviselet, szakmai szervezetek és különböző szolgáltatók és piaci szereplők találkozzanak és hasznos információhoz jussanak. Az együttműködés és hálózatban gondolkodás fontos hívószavak, reméljük, lesznek még ilyen fórumok és egyre születnek az előremutató stratégiák.