Qulto rendszer a Lengyel Nemzeti Tengerészeti Múzeumban

2016. április 21.

Múzeumi gyűjteménykezelő és leltározó rendszert telepítünk a Lengyel Nemzeti Tengerészeti Múzeumban.
Gdansk (ismert német történelmi nevén Danzig) nagy múltú lengyel kikötőváros a Balti tenger partján. A város ad otthont a Lengyel Nemzeti Tengerészeti Múzeumnak (Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku), melynek jelentős működési területe a búvárrégészek által a tengerből felhozott hajómaradványok konzerválása, nyilvántartása, illetve a közönségnek való bemutatása.

Az új restaurátori központ kialakítása során nyilvántartó rendszer beszerzését is megcélozták, és a megbízatást cégünk lengyelországi leányvállalata nyerte el. 
Bár cégcsoportunk (a Qulto Companies) egyes megoldásaival már néhány éve jelen van az országban, új feladatot jelentett, hogy – a magyar nyelvhatáron kívül elsőként – múzeumi gyűjteménykezelő és leltározó rendszert telepítsünk, amelynek régészeti és restaurációs nyilvántartási feladatokat is el kell látnia, a migráció során pedig, a teljesen lengyel nyelvű, több száz elemi egységre oszló, és – Lengyelország egyik legnagyobb múzeumáról lévén szó – egyben igen nagy méretű adatbázisát kellett értelmezi. A Qulto múzeumi alkalmazás rugalmasságát mutatja, hogy ezt a hallatlanul komplex adatmodellt sikerült ügyfelünk megelégedésére leképezni a leltári nyilvántartó rendszerben. A munka első része a konzerváló központ nyilvántartó és webes megjelenítő rendszerrel való kiszolgálása átadásra, a megrendelő részéről elfogadásra került, de a végleges használatba vételnek fontos eleme lesz a múzeumi nyilvántartó rendszer áttöltése és beüzemelése is.