Future Museums Hackathon

2016. március 23.

Az Europeana Space programsorozat keretében került megrendezésre a Future Museums Hackathon nevű két napos verseny, amelyen a Monguz Kft. munkatársai is részt vettek. Az eseménynek Velence (Olaszország) biztosított helyszínt a Ca” Foscari Egyetem vadonatúj kampuszán.

A verseny célja újszerű ötletek definiálása és prezentálása volt, amelyek a 21. század számára újraértelmezik a múzeum szerepét. A szervezők olyan innovatív megoldásokat kerestek, amelyek újfajta megközelítést adnak a múzeumi tartalmak nagyközönség elé tárásában. Az ötletek kidolgozására két napja volt a versenyző csapatoknak. A felkészülésben szakmai zsűri segítette a résztvevőket; az egyes prezentációk két körös véleményezésen estek át. A csapatok összetétele rendkívül változatosra sikerült, hiszen a muzeológusok mellett a művészek, programozók és az egyetem hallgatói is megméretették magukat.

A versengő megoldások között számos próbálta meg a digitális térbe áthelyezni a múzeumi látogató gondolatait, vagy további hasznos tartalmakat ajánlani a felhasználótól gyűjtött benyomások alapján. Olyan feltörekvő technológiák is előkerültek mint a 3D nyomtatás, a beacon technológia vagy a virtuális és augmentált valóság. A megoldások többsége az okostelefonon futó alkalmazásokra koncentrált.

Ugyancsak sokan gondoltak a sztori kreálás lehetőségére, amely segítségével a múzeumi objektumokat egy koherens történetben ismerheti meg a látogató. A Monguz Kft. versenyzői is egy ilyen megoldással jeleskedtek. A Qulto M.A.G.N.E.T. nem kevesebb célt tűzött ki, mint a látogatók tekintetének és a digitális repozitóriumok tartalmának egy helyre vonzását. Az ötlet újdonsága abban rejlik, hogy a kurátor programozói segítség nélkül is képes teljesen önálló történetet létrehozni, amelyet kulcsrakész digitális elemekkel (játékokkal, multimédia tartalmakkal, nem lineáris sztori szerkesztéssel) izgalmassá és egyedivé tud tenni. Az elkészült munkát ezután néhány kattintással a digitális eszközök garmadájára juttathatja el.

A verseny díjazottjai között olyan megoldások szerepeltek, mint az az alkalmazás, amely okostelefonos applikációként lehetővé teszi az egyedi képeslap küldést (PostArt); sztori orientált módon beacon technológiával könnyebben befogadhatóvá teszi a múzeum tárlatát (Yourmuseum); avagy a múzeumi tartalmak alapján mémeket vagy divatelemeket volt képes kreálni (Spiced).