Az Europeana Network Association éves talákozója

2015. november 24.

Az Europeana Network Association éves talákozója (AGM) kulcsfontosságú esemény az Europeana és a köré épülő közösség szempontjából. Mivel a Monguz Kft. részt vett az Europeanahoz kapcsolodó projektben, így örömmel csatlakoztunk a november elején Amszterdamban megrendezésre kerülő eseményen.
A konferencia központi témájaként a küldöttek értékelhették a 2015-ös év során elért eredményeket, illetve tárgyaltak a jövőben várható kihívásokról és lehetőségekről.

A Monguz Kft. mint Europeana Inside projekt résztvevő számára az esemény legfontosabb eleme a második napra szervezett Inside projekt partner találkozó volt. A megbeszélés lehetőséget adott az együttműködés értékelésére, illetve a projekt zárást követően elért eredmények ismertetésére. Emellett a résztvevők megfogalmazhatták javaslataikat a további fejlesztési irányokra is.
A beszélgetés fő témájaként a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az Inside továbbra is nagy lehetőségeket rejt magában, különösen abban az esetben, ha az Europeana változtatni tud a jelenleg alkalmazott adatkezelési folyamatain. Ennek megfelelően az Europeanába kerülő rekordokat négy minőségi kategória egyikébe sorolnák be, és ez alapján kerülnének be tartalmak például az úgynevezett Thematic Collections-be, ami jelenleg fejlesztendő Europeanás ajánlórendszer.
A konferencián több érdekes előadás is elhangzott, többek között az Europeana mintájára készült brazil szuperaggregátorról, valamint a Million Images Projectről, amely a digitális megőrzésen túl a fizikai helyreállítást is célozza egy speciális 3D-nyomtatási technológiával például az ISIS által lerombolt Palmyrában. Volt szó az új Association rendszerről, ami a korábbi Europeana Network hivatalos formába öntése, valamint a folyó választásról, a Members Council tagjairól.