A Svéd Nemzeti Könyvtár stratégiája

2015. október 01.

A göteborgi könyvvásáron (2015 szeptember 24-27.) számos izgalmas előadással mutatkozott be a Svéd Nemzeti Könyvtár.

Svéd nyelven hallhattunk a nemzeti könyvtári stratégiáról, valamint számos fejlesztési elképzelésükről is. A stratégia fő célja, hogy információt nyújtsanak mindenkinek, korra, nemre, gazdasági állapotra való tekintet nélkül. A Svéd Nemzeti Könyvtár igazgatója Gunilla Herdenberg és Erik Fichtelius a nemzeti könyvtári szolgáltatásokért felelős minisztériumi főtanácsos közösen fogalmazták meg a kívánalmukat, miszerint a könyvtár legyen az esélyegyenlőség fő eszköze, a társadalmi kohézió biztosítéka. A fejlesztési elképzelések között kerekasztalbeszélgetésen vitatták meg, hogy miként terveznek átállni svéd könyvtárak a Koha – nyílt forráskódú integrált rendszer – használatára.

Bemutatták a Scandinavian Library Quarterly címen megjelenő közös északi könyvtárügyi folyóiratot, és svéd nyelvtudás nélkül is élvezhető, a divatról szóló, képes, hangos, szöveges dokumentumokról összeállított tartalomszolgáltatásról tartottak előadást.

A könyvvásáron élénk érdeklődést keltettek a digitális technológia, s az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások legújabb fejleményeit bemutató előadások. A több napos könyvvásáron bemutatták a digitális mesekönyvekhez kapcsolódó interaktív illusztrációkat, a fiatalok olvasáskultúrájának sajátosságait, és a programozással kapcsolatos fejlesztési lehetőségeket. Szóba került az e-könyv technikai formátumok fejlődése és az azt övező piaci környezet elemzése is. Hallhattunk a Svéd Digitális Nemzeti Könyvtár koncepciójáról (a fizikai és a virtuális könyvtárhasználat összefüggéseiről, a különböző terekben nyújtott kiegyensúlyozott szolgáltatásokról). Megemlítették, hogy a digitális térben a fiatalok élményszerűbben felfedezhetik fel a klasszikus irodalmárok, tudósok életművét (például August Strindbergét és Nikola Tesláét). Megvitatták a saját digitális kiadásban megjelenő művek gondozásának, terjesztésének kihívásait, majd bemutatták az internet közelmúltbeli fejlődésének főbb technikai és társadalmi kihívásait is. Végül több előadás révén az online számítógépes játékok fejlődése is szóba került.

Az előadások videofelvételei naponkénti bontásban a youtubeon is elérhetőek: CsütörtökPéntekSzombat, Vasárnap