Qulto Manage

múzeumok részére

A Qulto Manage nemcsak az intézmények egészének irányításában nyújt segítséget, hanem a gyűjtemények, dokumentációk, egyéb információk és intézményi tartalmak kezelésében is. Ezen termékünk bevezetése az első lépés a Qulto Ökoszisztéma intézményi kiépítése felé.

A múzeumok, könyvtárak vagy más kulturális intézmények kezelésére szolgáló integrált Qulto rendszerek lehetővé teszik egy olyan egységesített tudásbázis létrehozását, mellyel elkezdhetjük kalandozásainkat a különböző emberekről, tárgyakról vagy helyekről szóló történetekben. Jól ismert tény, hogy az automatizálás, a digitalizálás és a tartalom közzététele felé az adatbázis léte a legfontosabb, mely egyben kiindulópontja is az intézmény további fejlődésének.

Mit nyer az Ön intézménye egy gyűjteménykezelő szoftver bevezetése után?

  • Szabványosított/ egységes adatbázist
  • Gyűjteménye összes objektumának egy egységes és átlátható nyilvántartását, mely elérhető a dolgozók, kutatók számára, továbbá konfigurálható elérhetőséget az intéményen kívüli felhasználók számára.
  • Közgyűjtemények gyors és közvetlen publikálásának lehetőségét, valamint az adatok külső aggregátorokkal vagy portálokkal történő megosztását
  • Komplex lekérdezések készítését, az eredmények elmentését, újrahasznosítását és ezáltal tematikus objektumcsoportok fejlesztését/létrehozását
  • Segítséget a leltározás lebonyolításához
  • Intézménye összes dokumentációjának tárolását és kezelését: fényképek, kártyák, stb., Mindezt a dokumentumok exportálási vagy nyomtatási lehetőségével kiegészítve.
  • Régi adatbázisok konvertálását és áttelepítését a jelenlegi rendszerébe.
  • Segítséget a digitalizálás és az állománymegőrzés terén.

Rendszereink megkönnyítik az intézménye osztályai, kirendeltségei és alkalmazottai közti információáramlás nyilvántartását, a szoftverben végzett tevékenységek nyomon követését, jelentések és statisztikák készítését. Emellett egyes funkciói és moduljai az intézmény egyedi igényeihez igazíthatóak. Így elmondhatjuk, hogy minden rendszerünk személyre szabott.

A Qulto Manage az első lépés az intézmény fenntartható fejlődésének megvalósítása felé, annak átláthatósága, nyitottsága és integritása szemelőtt tartásával.

Integrált gyűjteménykezelő rendszerünk (Múzeumi Huntéka) több múzeumban a minisztérium által auditált rendszerré vált. Az általunk fejlesztett Qulto® szoftvercsomag elemei biztosítják a szabványosságot, így az egyedi fejlesztések is összekapcsolhatóak más rendszerekkel, illetve hazai (MaNDA), vagy nemzetközi (Europeana) közgyűjteményi projektekkel.

Múzeumi modulok:

ELSO
Múzeum menedzsment szolgáltatásaink
Katalógus

- A modul lehetővé teszi, hogy a magyar múzeumi adatleírási szabályzatokat követve valamennyi objektumtípus (beleértve a nem hagyományos műtárgyakat, dokumentumokat és azok digitalizált megjelenését is) tartalmi és formai feltárása elvégezhető legyen.

- A feltárt dokumentumokhoz teljes szöveges, képi vagy hangzó anyagok is hozzákapcsolhatók, ezáltal a múzeum kiépítheti saját elektronikus gyűjteményét és és bővítheti on-line tartalomszolgáltatását is.

- A feltárás során a szoftver támogatja a feldolgozót a szabályos besorolási adatok (tárgyszavak) ellenőrzésében, így az állomány áttekinthető, rendszerezett és szakmailag is megfelelő minőségű lesz.

- A besorolási adatok köre korlátlan.

- A feltárás űrlapokkal történik. Valamennyi múzeum, gyűjtemény saját feltáró űrlapot készíthet. Az űrlapok tetszés szerint bővíthetők, módosíthatók, alakíthatók.

A múzeumi rendszer egyes gyűjteményekben való auditálásához szükséges funkciók

- Gyarapodási napló építése
- Szakleltárkönyvek építése, munkapéldány nyomtatása
- Külön nyilvántartások: mozgatási napló, kölcsönadott tárgyak naplója, kiállítás szervezés támogatása, nyilvántartások év végi zárása
- Nyomtatott outputok: év végi leltárkönyv, leírókarton, alátétcédula, teljes nyilvántartás (kurrens és retrospektív), leltári adatok történetiségének megőrzése (história)
- Múzeumi előírásoknak megfelelő kifinomult jogosultságkezelés
- Az auditáláshoz szükséges funkciókon felüli tulajdonságok: Tezaurusz (tárgyszó rendszer) kezelés, szinonima, apa-fiú, rész-egész relációk kezelése, háttér-tezauruszok igény szerinti betöltése; levéltári nyilvántartáshoz szükséges struktúra megvalósítása; kutatási napló használhatósága
- A leíró karton (rekord) kapcsolódik: a bibliográfiai (könyv, cikk) rekordokhoz; a műtárggyal kapcsolatos levelezéshez; a kép fájlokhoz; kutatási eredményekhez

MASODIK
Múzeum menedzsment szolgáltatásaink
Tartalomkezelés

- Gyűjteménykezelő rendszerünkben lehetőség van a nyilvántartási és a besorolási rekordokhoz képeket és egyéb tartalmakat (3D dokumentum, film, hangzóanyag, teljes szöveg) csatolni, tárolni, webes és nyomtatott felületeken megjeleníteni.

További funkciók a múzeumi munka támogatására

- Kiállítás szervezés, műtárgy kölcsönzés szoftveres támogatása

- Restaurálás nyomon követésének szoftveres támogatása

- Tárolási, szállítási, biztosítási követelmények nyilvántartása

Konverzió

- A konverzió során teszt időszakot biztosítunk.
- A régi nyilvántartás párhuzamosan használatban marad a szükséges ideig.
- Az átállás után a teljes rendszerre (így a konverzióra is) 1 éves garanciát vállalunk.

MASODIK
Múzeum menedzsment szolgáltatásaink
Webes megjelenés

- Csatlakozás a MuseuMap aggregációs portálhoz
A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja új, közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása, a MuseuMap portál, ahol a felhasználók kedvükre böngészhetnek a csatlakozó intézmények műtárgyai között, barangolhatnak a virtuális tárlatokon, tájékozódhatnak a múzeumok aktuális programjairól, emellett megoszthatják kedvenceiket és saját virtuális kiállításaikat a közösségi média felületein. A csatlakozó múzeumok számára a közös hazai keresőfelületen történő megjelenés mellett a szolgáltatás lehetőséget biztosít arra is, hogy a műtárgyak meghatározott szöveges adatai és képei az aggregációs adatbázison keresztül felkerüljenek az EUROPEANA portálra.

- Saját webes Múzeumi katalógus
Ügyfeleink számára webes katalógust biztosítunk, mely a megrendelő által meghatározott módon, adatait webes katalógusban megjeleníti. Ügyfeleink maguk jelölhetik meg a megjeleníteni kívánt leltári tételeket és a hozzájuk tartozó képeket. A meghatározott szempontok alapján beállítjuk a megjeleníteni kívánt adatmezők körét, a keresési szempontokat és a nyilvántartási és leíró adatok a webes felületen való megjelenésének módját.

- Saját portál

previous arrow
next arrow

Workflow

Szeretné összetett munkafolyamatait szabályozott módon kezelni?

Munkafolyamat (workflow) alrendszerünk alkalmas bonyolult, sok lépésből és akár elágazásokból, párhuzamos feladatokból álló folyamatok vezérlésére, és nyilvántartására.A munkafolyamat modul önálló komponensként, konfigurációjában leírt lépések sorozatából építi fel a folyamatot, jól definiálható szabályok szerint meghatározva azok végrehajtását. Az egyes munkafolyamat-lépések képesek külső rendszerek meghívására (például pénzügyi tranzakciók beépítéséhez) és a tőlük kapott eredmények feldolgozására is. A modul használata különösen hasznos ott ahol  több munkatárs, esetleg több szervezeti egység részvételével napokig elhúzódó összetett munkafolyamatok fázisait és lépéseit kell összehangolni, követni.

 

Riportok

Szeretne  statisztikai adatokat és vezetői információkat legyűjteni adatbázisából?

Az önálló alrendszerként működő statisztika modulunk segítségével az előírt statisztikai adatok mellett a vezetői döntéseket támogató, az állomány kihasználtságára és a szolgáltatások igénybevételére vonatkozó információk is rendelkezésre állnak.

A riport modulban lekérdezhető információk köre konfigurációs módosításokkal tetszőlegesen bővíthető az adatbázisban tárolt adatokkal.
 

Minőségirányítási riportok

Megfelelő minőségű és tartalmú jelentések összeállítása nem csupán törvényi kötelezettség, de a hatékonyság növelésének alapja is.

Ezek a riportok nélkülözhetetlenek a minőségbiztosítási feladatok elvégzéséhez.

A rendszerből kinyerhető riportok naprakész nyilvántartást biztosítanak. A riportokat a vonatkozó dokumentációs és adatszolgáltatási kötelezettségek messzemenő figyelembevételével készítjük el.

 

Logisztika