Fedezze fel a CMBN-t az Ön személyes tárlatvezetőjével

2021. január 07.

Világszerte a múzeumok azon dolgoznak, hogy a gyűjteményeiket még közelebb hozzák a látogatókhoz. Ezen megoldások két fontos pillérre építkeznek. Az első, hogy hiteles és használható információval szolgáljanak a látogatónak, a második pedig, hogy a monoton információ szolgáltatástól átlépjenek az interaktivitás irányába. Ezt a célt tűzte ki a romániai Beszterce Múzeum Komplexum is, amely cégünkhöz fordult, hogy modern megoldásokkal segítsünk a múzeumlátogatást új szintre emelni.


A besztercei múzeum munkatársaival közösen kifejlesztett új interaktív útmutató a kiterjesztett valóság és az audioguide ötvözésével a múzeumlátogatást egy játékszerű élménnyé alakítja.

Az „Explore CMBN” (ahol a CMBN a múzeum rövidítése) elnevezésű új mobil alkalmazásban a látogató információkat kap a múzeum történetéről, az épületről, az egyes részlegekről, a kiállító termekről és a kiállítás fontos tárgyairól. Az applikáció szövegek, hangfelvételek, képek és 3D objektumok formájában tárja a látogató elé a bemutatandó tartalmakat. Az útmutató angol és román nyelven is elérhető a minél nagyobb lefedettség érdekében.

A tradicionális tárlatvezetéssel ellentétben a felhasználó on-demand alapon kap információt a kiállított műtárgyakról. Vagyis az applikáció a látogató igényeihez igazítja az aktuális tárlat megismerését: elsősorban csak arról kap bővebb ismeretanyagot, ami őt érdekli. Pl. QR kód segítségével lehívja az adott tárgyról elérhető információt, melyet aztán tovább szűrhet a kulcsszavak segítségével. Ugyanezen funkciónak köszönhetően aztán a múzeum további ajánlásokat tud küldeni a felhasználónak, a múzeumlátogatás hatékonyabb megtervezése érdekében. Attól sem kell tartani, hogy netalán kihagyunk egy tárgyat, hisz akárcsak egy játékban, az alkalmazás emlékezteti a felhasználót, ha a közelben az érdeklődési körünkbe tartozó, felfedezni váró kincsek vannak, ezzel is növelve az interakciót és a játékélményt.

A multimédiás útmutató csak az egyik eleme egy nagyobb projektnek, amelyet a QULTO tervezett a Besztercei Múzeum Komplexum számára. A projekt a QULTO múzeumi szoftver telepítését is magában foglalja, amely több mint 30 000 múzeumi tárgy részletes leírását tartalmazza és segíti a muzeológusok munkáját. Hamarosan publikus lesz az online katalógusuk, így otthonról is kutathatóvá válnak a múzeumban található legfontosabb kulturális kincsek.

A projekt további eleme egy részletes interaktív 3D-s térkép, amely az épület bejáratánál várja az érdeklődőket. Ez az érintőképernyős asztal nyújt további információt a múzeum történetéről, annak gyűjteményeiről, illetve a legfontosabb gyakorlati információkat is itt találja a felhasználó angol és román nyelven.

A projekt alapkoncepciója egy olyan rendszer létrehozása volt, amiben a digitális tartalmak minimális mechanikai humán erőforrással kerülnek a katalogizáló rendszerből a kreatív szoftverelemek megfelelő részébe. Ezt a kihívást a QULTO ökoszisztémának köszönhetően hatékonyan sikerült megoldanunk. 

Bővebben itt, ha tudsz románul 🙂