Monguz OPAC

Monguz termékünk fejlesztése 2000-ben kezdődőtt az MTA SZTAKI-val közösen.  Az alapvető cél egy általános, közgyűjteményi adatforrásokat lekérdező OPAC kialakítása volt, amely képes több adatbázis párhuzamos lekérdezésére és az eredmények web-es  megjelenítésére. Az első verzióban  elsősorban a rekord szolgáltatások kezelésére koncentráltunk, ezeket a funkciókat valósítottuk meg. 

A HunTéka rendszerünk fejlesztésével párhuzamosan 2002-ben elindult a Monguz 2.0 fejlesztése, amiben a rekord szolgáltatások  továbbfejlesztése, finomítása mellett a végfelhasználói funkciók kialakítása volt a fő cél, ebben a verzióban készültek el az web-es olvasói szolgáltatások - bejelentkezés, személyes adatok megjelenítése és módosítása, előjegyzése, kölcsönzések kezelése. A 2.0-ás verzió már képes volt a legkülönfélébb szabványos protokollokon keresztül tetszőleges adatforrások lekérdezésére, a  találatok dinamikus összefésülésére és szolgáltatására  web-es felület mellett számos egyéb interfészen is (pl. Z39.50, CCL, OAI-PMH stb).
A jelenlegi  verzió a 3.0, fejlesztése 2012-ben keződőtt. Solr adatbázist használ, az adatok aggregálása mellett a rekord szolgáltatások  is erre épülnek. Felülete is teljesen megújult az aktuális kövételményeknek megfelelően. 


Alapfunkciók:

  • egyedi kinézet alakítható ki az intézmények igényeknek megfelelően 
  • az alapvető rekord szolgáltatások, keresés automatikus kiegészítéssel, timeline funkcióval, találatok listázása facettákkal, rendezés relevancia szerint, rekord részletes megjelenítés tetszőlegesen szabályozható módon
  • digitális anyagok kezelése jogosultsághoz kötötten
  • bejelentkezés után személyes funkciók, kedvenc könyvek, saját könyvtár érhető el
  • olvasói funkciók teljes készlete
  • reszponizív, mobil eszközökre optimlizált felület


A Monguz szoftver legújabb verzióját a Qulto Platformba integráltuk, a Qulto Connect termékcsoport Kereső, Discovery, Aggregátor és API komponensei épülnek rá.