Ötletek a nyár végi utazáshoz – III. Rész

2020. szeptember 08.

A harmadik alkalommal Lengyelországba látogatunk! Lengyelország megannyi kinccsel rendelkezik. Első megállónk a Tengerészeti Múzeum Gdańsk városában. Elő a matróz sapkákkal és induljon a kaland!

Forrás: https://tiny.pl/7jcl5

Nemzeti Tengerészeti Múzeumot 1962-ben alapították és a gyűjteményt eleinte egyedül ebben az épületben tartották. Az évek során a múzeum terjeszkedni kezdett, jelenleg 8 tárlatból áll különböző helyeken és városokban. A Tengeri Kulturális Központban interaktív kiállításokon vehetnek részt a látogatók. Kiállításaik egyike, a “Ships. Our passion” interaktív kiállítás formájában mutatja be a tudományos információkat Lengyelország tengeri történetéről. A látogatás során lehetőség van egy virtuális hajógyári útra, illetve túrára egy hajó belsejében. Ezt az egyedülálló élményt Oculus szemüvegek teszik lehetővé. A központ látogatására virtuálisan is lehetőség van. 

Egy másik kihagyhatatlan kiállítás a “Boats of Peoples of the World”. Ez a kiállítás  érdekes helyekre repíti el a látogatókat a világ vizein át.

2015-ben tengerre bocsátották a “Virtual Open-Air Museum of Wrecks in the Gulf of Gdańsk” projektet. A projekt sikerességét a 3D modellek igazolják, melyek a hivatalos weboldalon tekinthetők meg. Ezek segítségével a látogatók jobban megfigyelhetik és megérthetik a roncsokat, valamint azok leírását is tanulmányozhatják. Ezek a 3D modellek egyaránt hasznos eszközök a víz alatti kulturális örökség szemmel tartására és védelmezésére is.

Következő állomásunk a Lengyel Repülési Múzeum Krakkó városában.

Forrás: https://tiny.pl/7jcp8

A Rakowice-Czyżyny reptér oldalán található a Lengyel Repülési Múzeum, mely a 8. legjobb légi múzeum az egész világon a CNN adatai  szerint, és egyike a legnagyobb repülőgép múzeumoknak. Jelenleg körülbelül 200 repülőnek ad otthont a múzeum, különböző országokból. Vitorlásrepülők, helikopterek és repülő motorok egyaránt részét képezik a sokszínű gyűjteménynek. Jelenleg a COVID-19 járvány alatt bárkinek lehetősége van a múzeum meglátogatására az otthona biztonságából virtuális túrákon keresztül. A múzeum 2 virtuális túrával is készül, Wings of the Great War és NATO 1949-2009, melyek itt tekinthetők meg. 

Azoknak akik személyesen szeretnék meglátogatni az intézményt még a nyár vége előtt, a Lengyel Repülési Múzeum állandó és átmeneti kiállításokkal is készült. Az egyik kiállításukat például a lengyel tengeri repülés 100. évfordulójának szentelték. Emellett lehetőség van interaktív kiállítások, mozi, könyvtár, múzeum és egy hatalmas történelmi repülő gyűjtemény megtekintésére. 

Ajánlott észben tartani, hogy a COVID-19 járvány hatással lehet az interaktív kiállítások elérhetőségére. Érdemes tájékozódni a jelenleg fennálló helyzetről, mielőtt ellátogatunk a múzeumba. 

Varsói Felkelés Múzeuma kihagyhatatlan állomás a történelem szerelmeseinek

Forrás: https://tiny.pl/7jclq

Ez a múzeum emléket állít Varsó lakosainak, akik Lengyelország függetlenségéért harcoltak és haltak meg. A felkelés eseményei kronologikus sorrendben tekinthetőek meg –  a felkelés kezdetétől  egészen addig amíg a lázadók elhagyták  a várost. Az “Allied airdrops(?)” történetének egy állandó kiállítás állít emléket. Az egyik fő kiállítási darabjuk a Liberator B-24J bombázó másolata és a múzeumtorony, mely a  Szabadság Park-ra és Varsó városára nyújt fantasztikus kilátást. 

A látogatóknak lehetősége nyílik a “City of Ruins” film megtekintésére. Ez az 5 perces rövidfilm 3D-ben tekinthető meg és érdekessége, hogy 2 év alatt készült el. Az anyag elkészítése során régi képek és új technológiák felhasználásával hozták létre a ‘felszabadított’ Varsó vizuális mását 1945 márciusából. 

Annak ellenére, hogy újranyitották kapuikat a COVID-19 krízis után, továbbra is lehetőséget biztosítanak egy virtuális séta keretében azok számára, akiknek jelenleg nincs lehetőségük ellátogatni a múzeumba.

Mai túránk itt ér véget, azonban hamarosan tovább folytatjuk utazásunkat. Következő úticélunk nem mást, mint… Ki tudja megmondani, hova is megyünk? 🙂 

Források:

https://tiny.pl/7jcp1
https://tiny.pl/7jcpf
https://tiny.pl/7jcpw
https://tiny.pl/gk2pp
https://tiny.pl/7jcp9
https://tiny.pl/7jcpr
https://tiny.pl/7jcp9