Qulto Akadémia

2023-ban elindítjuk online képzésünket, mellyel kapcsolatban az aktuális információkat ezen az oldalon tesszük közzé.

További kérdésekkel az oktatas@qulto.eu címen kereshetnek minket.

Jelentkezés

Általános tudnivalók

A képzés célja, hogy gyűjteménykezelő rendszereink, valamint az azokhoz kapcsolódó kiegészítő termékek mélyebb megismeresére biztosítson lehetőséget. (Ez alól kivételt képez a szeptemberre tervezett, iskolai könyvtárosok számára meghirdetett téma, ami alapfokú ismeretek átadására fókuszál.) A tematikát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy széles spektrumot fogjon át, és mindenki megtalálhassa a számára érdekes és hasznos témákat.

A képzéseinket online formában tervezzük megtartani, hogy az ország valamennyi intézményből könnyen részt lehessen rajtuk venni. A kapcsolódás feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen számítógépes internet kapcsolattal, valamint hangszóróval és mikrofonnal (vagy headset segítségével). Kamera megléte hasznos és jó, de nem elengedhetetlenül szükséges. Ugyanakkor telefonon történő bejelenkezést a témák gyakorlat orientáltsága miatt nem javaslunk.

A képzések időtartama 4×45 perc, egy rövid szünettel 9-12.30 között zajlanak. Az elméleti ismeretek megszerzését követően azokat a gyakorlatban is ki lehet majd próbálni. A második, gyakorlati részben természetesen lehetőség nyílik az egyéni kérdések megvitatására is.

Jelentkezni a konkrét témá(k) megjelölésével az oldal tetején és alján is megtalálható jelentkezési űrlappal lehet. Az oktatas@qulto.eu címen pedig az esetlegesen felmerülő kérdésekre tudunk bővebben válaszolni.

A csatlakozáshoz szükséges linket az oktatást megelőző napon küldjük ki a tanfolyam résztvevői számára.

Csoportjainkat minimum 5 fő megléte esetén indítjuk el. Ha az adott témára / alkalomra ennél kevesebben gyűltek össze, akkor azt elhalasztjuk, és egy későbbi időpontban ismételten meghirdetjük.

Túljelentkezés esetén az alkalmat egy további időpontra is meghirdetjük.

A képzés sikeres résztvevői számára digitális oklevelet küldünk.

A részvételi díj 15.000 Ft + ÁFA / fő / alkalom, melyet legkésőbb az oktatást megelőző munkanapig kell kiengyenlíteni.

 

pexels-karolina-grabowska-5877665

Képzési Tematika Qulto Museum és Qulto Library (HunTéka és Corvina), valamint Digitize és EasyThesis rendszerek oktatásához


április 19. – Minden kezdet nehéz, de van benne valami varázslatos! Tippek és trükkök

Járjuk be együtt a HunTéka katalogizálás “ösvényeit” a legalapvetőbb munkafolyamatoktól kezdve a haladó szintig, ahol a feldolgozó űrlapok testreszabásának módjaival is megismerkedhetünk!

április 20. – Amit mindig is tudni akartál a Corvináról, de sohasem merted megkérdezni!

A Corvina modulok felhasználói felületének kevésbé ismert de a mindennapi használatot segítő funkcióinak bemutatása, tippek és trükkök

április 26. – Nem is olyan bonyolult! Múzeumi nyilvántartás I.

Ajánlott mindazoknak, akik bonyolultnak és nehézkesnek találják a múzeumi HunTékában a műtárgyleírást, az  ellenőrzött tárgyszólisták kezelését,  a már rögzített adatok visszakeresését, vagy csak  lemaradtak a bevezető oktatásról.

május 10. – Ki jön az én házamba? Olvasók importja, kölcsönzési beállítási lehetőségek (HunTéka Kölcsönzés)

Az oktatási blokk keretében áttekintjük a kölcsönzési modul beállításainak összes szintjét, kitérünk a kölcsönzési műveletek bemutatására, és megismerkedünk az olvasói adatok importjának lehetőségével is.

május 11. – Nézzük meg mi van benne! A Corvina Manager moduljában rejtőző lehetőségek

A képzésen a Manager modulban található lekérdezések használatát, a listák összeállítását és exportálását valamint a modulban végrehajtható műveleteket és használatukat mutatjuk be.

május 24. – Színezés, űr(lap)technika, egyéb testreszabási lehetőségek a Huntékában. IKR Adminisztrátori ismeretek.

A képzésen átvesszük a HunTéka adminisztrátori funkcióit, a főbb felhasználói beállítási lehetőségeket és azok működését. Egy kis “játszótéren” pedig mindenki elkészítheti az általa választott színekben pompázó felületet!

június 7. – Szigorúan ellenőrzött felhasználók! Testreszabási lehetőségek rendszer muzeológusoknak. Qulto Museum Adminisztrátori ismeretek

Qulto Museum adminisztrátori funkcióinak megismerése: gyűjtemény beállítások, felhasználók és jogosultságaik, szótárak, egyéb beállítások, ki –  mit – hogyan egységesíthet (ízelítő a besorolási adatok egységesítéséből)

június 8. – Money, money, money! A Corvina Pénztári moduljának praktikái

Mi kell ahhoz, hogy a Corvina Kölcsönzői modulja NAV-kompatibilis online pénztárgépként is működjön? A pénztári modul bevezetésének módja és feltételei, és minden egyéb tudnivaló, ami napi használathoz szükséges.

VAKÁCIÓ!!! VAKÁCIÓ!!!


szeptember 13. – Becsengetés! Újra az iskolapadban. Alapfokú műveletek és funkcionalitás a HunTéka iskolai moduljában

Ebben a blokkban az iskolai modul funkcionalitásának alapvető áttekintését adjuk, és lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára a helyi gyakorlat során felmerülő kérdések megvitatására. Kitérünk a tanulók adatainak az iskolai tanulmányi rendszerből történő átvételének lehetőségére és egyéb, a munkát megkönnyítő megoldásokra is.

szeptember 20. – Korlátok és lehetőségek. Múzeumi leltárkönyvek, leltári számok, gyarapodási napló. (Múzeumi nyilvántartás – haladó)

Hogyan vezessünk auditált /auditálható gyűjteményi nyilvántartást:  gyarapodási napló kezelés, leltári szám kezelés, nyomtatható  naplók, leírókartonok, új és retro tételek, letétek.

október 11. – Szép új világ! Tartalomszolgáltatás, médiakezelés, technikai megfontolások (MédiaWeb)

Az oktatás során megismerkedünk a HunTéka média moduljával és annak webes felületével, a MédiaWebbel. Bemutatásra kerülnek a feltöltés és metaadatolás módjai és lehetőségei valamint a jogosultságok szabályozása is.

október 5. – Már nem is kell bejönnöd a könyvtárba! Szakdolgozatok feldolgozása, lehetséges problémák és megoldásuk (Corvina – EasyThesis)

A szakdolgozatok könyvtári feldolgozásának lehetőségei a Corvinában és a Corvina Dokumentumtárban.

október 18. – Ismerd meg szűkebb Pátriád! Helytörténeti gyűjtemény építése HunTékában. Publikálás az Opacban.

Jó példákon keresztül ismerkedünk a helytörténeti gyűjtemény építésének lehetőségeivel: gyűjtemény tervezése,  adatfelvitel, médiák kapcsolása, mit és honnan publikáljuk az OPACban. Nem csak muzeológusoknak !

november 15. – Szükség törvényt bont! A “nagy” csv import.

Ezt a képzést  azon Qulto Museum adminisztrátoroknak ajánljuk, akik elég türelmet és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy maguk töltsék be a fiókban heverő Excel leltárkönyveket.   Megismerkedhetnek a CSV  fájlok előkészítésének szigorú  szabályaival, az import folyamat nyomon követésével és a betöltött adatok ellenőrzésének lehetőségeivel.

november 22. – Digitalizálás másképpen, avagy szerkesztési mélységek publikálás előtt. Digitize

A képzés során átvesszük a Digitize programunk szerkesztő felületének használatát. Kitérünk a kép- és szövegszerkesztési, OCR-ezési lehetőségekre, valamint a metaadatolás módjaira, a publikálás előkészítésére és a nyilvánossá tételre is.

Az egyes alkalmak időpontváltoztatásának jogát fenntartjuk.

Jelentkezés