Qulto Akadémia

2023-ban elindítjuk online képzésünket, mellyel kapcsolatban az aktuális információkat ezen az oldalon tesszük közzé.
További kérdésekkel az oktatas@qulto.eu címen kereshetnek minket.

Jelentkezés

A képzés célja, hogy gyűjteménykezelő rendszereink, valamint az azokhoz kapcsolódó kiegészítő termékek mélyebb megismerésére biztosítson lehetőséget. (Ez alól kivételt képez a szeptemberre tervezett, iskolai könyvtárosok számára meghirdetett téma, ami alapfokú ismeretek átadására fókuszál.) A tematikát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy széles spektrumot fogjon át, és mindenki megtalálhassa a számára érdekes és hasznos témákat.

A részvételi díj 15.000 Ft + ÁFA / fő / alkalom, melyet az oktatást megelőző 3 munkanapon belül kell kiegyenlíteni.

Jelentkezni a konkrét témá(k) megjelölésével az oldal tetején és alján is megtalálható jelentkezési űrlappal lehet. Az így leadott jelentkezést követően automatikus visszaigazoló levelet küldünk, mely tartalmazza a részvételhez szükséges Felnőttképzési szerződés elérhetőségét. Ezt a dokumentumot (“postafordultával”) kérjük kitöltve visszaküldeni, hogy az abban foglalt adat kört a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) felé be tudjuk jelenteni. FIGYELEM! Ennek kitöltése az oktatás megkezdéséhez mindenképpen szükséges! Az oktatas@qulto.eu címen tudunk az esetlegesen felmerülő kérdésekre bővebben válaszolni.

A képzések időtartama 4×45 perc, egy rövid szünettel 09:00-12:30 között zajlanak. Az elméleti ismeretek megszerzését követően azokat a gyakorlatban is ki lehet majd próbálni. A második, gyakorlati részben természetesen lehetőség nyílik az egyéni kérdések megvitatására is.

A képzéseinket online formában tervezzük megtartani, hogy az ország valamennyi intézményből könnyen részt lehessen rajtuk venni. A kapcsolódás feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen számítógépes internet kapcsolattal, valamint hangszóróval és mikrofonnal (vagy headset segítségével). Kamera megléte hasznos és jó, de nem elengedhetetlenül szükséges. Ugyanakkor telefonon történő bejelenkezést a témák gyakorlat orientáltsága miatt nem javaslunk.

A csatlakozáshoz szükséges linket az oktatást megelőző napon küldjük ki a tanfolyam résztvevői számára.

Csoportjainkat minimum 5 fő megléte esetén indítjuk el. Ha az adott témára / alkalomra ennél kevesebben gyűltek össze, akkor azt elhalasztjuk, és egy későbbi időpontban ismételten meghirdetjük. Ha azonban bármilyen vis maior vagy betegség miatt az alkalmat megelőző 3 napon belül a csoport létszáma mégis a minimális létszám alá esne, az alkalmat megtartjuk.

Túljelentkezés esetén az alkalmat egy további időpontra is meghirdetjük.

Képzési tematika Qulto Museum és Qulto Library (HunTéka és Corvina), valamint Digitize és EasyThesis rendszerek oktatásához

június 6. – Minden kezdet nehéz, de van benne valami varázslatos! Tippek és trükkök
Járjuk be együtt a HunTéka katalogizálás “ösvényeit” a legalapvetőbb munkafolyamatoktól kezdve a haladó szintig, ahol a feldolgozó űrlapok testreszabásának módjaival is megismerkedhetünk!

június 13. – Amit mindig is tudni akartál a Corvináról, de sohasem merted megkérdezni!
A Corvina modulok felhasználói felületének kevésbé ismert, de a mindennapi használatot segítő funkcióinak bemutatása, tippek és trükkök.

június 14. – Nem is olyan bonyolult! Múzeumi nyilvántartás I.
Ajánlott mindazoknak, akik bonyolultnak és nehézkesnek találják a Qulto Museum-ban a műtárgyleírást, az ellenőrzött tárgyszólisták kezelését, a már rögzített adatok visszakeresését, vagy csak lemaradtak a bevezető oktatásról.

VAKÁCIÓ!!! VAKÁCIÓ!!!

szeptember 5. – Becsengetés! Újra az iskolapadban. Alapfokú műveletek és funkcionalitás a HunTéka iskolai moduljában
Ebben a blokkban az iskolai modul funkcionalitásának alapvető áttekintését adjuk, és lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára a helyi gyakorlat során felmerülő kérdések megvitatására. Kitérünk a tanulók adatainak az iskolai tanulmányi rendszerből történő átvételének lehetőségére és egyéb, a munkát megkönnyítő megoldásokra is.

szeptember 12. – Ki jön az én házamba? Olvasók importja, kölcsönzési beállítási lehetőségek (HunTéka Kölcsönzés)
Az oktatási blokk keretében áttekintjük a kölcsönzési modul beállításainak összes szintjét, kitérünk a kölcsönzési műveletek bemutatására, és megismerkedünk az olvasói adatok importjának lehetőségével is.

Jelentkezés

További tervezett alkalmak, melyekre szintén hamarosan időpontot hirdetünk:

Nézzük meg mi van benne! A Corvina Manager moduljában rejtőző lehetőségek
A képzésen a Manager modulban található lekérdezések használatát, a listák összeállítását és exportálását, valamint a modulban végrehajtható műveleteket és használatukat mutatjuk be.

Színezés, űr(lap)technika, egyéb testreszabási lehetőségek a HunTékában. IKR Adminisztrátori ismeretek.
A képzésen átvesszük a HunTéka adminisztrátori funkcióit, a főbb felhasználói beállítási lehetőségeket és azok működését. Egy kis “játszótéren” pedig mindenki elkészítheti az általa választott színekben pompázó felületet!

Szigorúan ellenőrzött felhasználók! Testreszabási lehetőségek rendszer muzeológusoknak. Qulto Museum Adminisztrátori ismeretek
Qulto Museum adminisztrátori funkcióinak megismerése: gyűjtemény beállítások, felhasználók és jogosultságaik, szótárak, egyéb beállítások, ki – mit – hogyan egységesíthet (ízelítő a besorolási adatok egységesítéséből)

Money, money, money! A Corvina Pénztári moduljának praktikái
Mi kell ahhoz, hogy a Corvina Kölcsönzői modulja NAV-kompatibilis online pénztárgépként is működjön? A pénztári modul bevezetésének módja és feltételei, és minden egyéb tudnivaló, ami napi használathoz szükséges.

Korlátok és lehetőségek. Múzeumi leltárkönyvek, leltári számok, gyarapodási napló. (Múzeumi nyilvántartás – haladó)
Hogyan vezessünk auditált /auditálható gyűjteményi nyilvántartást: gyarapodási napló kezelés, leltári szám kezelés, nyomtatható naplók, leíró kartonok, új és retro tételek, letétek.

Szép új világ! Tartalomszolgáltatás, médiakezelés, technikai megfontolások (MédiaWeb)
Az oktatás során megismerkedünk a HunTéka média moduljával és annak webes felületével, a MédiaWebbel. Bemutatásra kerülnek a feltöltés és metaadatolás módjai és lehetőségei, valamint a jogosultságok szabályozása is.

Már nem is kell bejönnöd a könyvtárba! Szakdolgozatok feldolgozása, lehetséges problémák és megoldásuk (Corvina – EasyThesis)
A szakdolgozatok könyvtári feldolgozásának lehetőségei a Corvinában és a Corvina Dokumentumtárban.

Ismerd meg szűkebb Pátriád! Helytörténeti gyűjtemény építése HunTékában. Publikálás az OPAC-ban.
Jó példákon keresztül ismerkedünk a helytörténeti gyűjtemény építésének lehetőségeivel: gyűjtemény tervezése, adatfelvitel, médiák kapcsolása, mit és honnan publikáljuk az OPAC-ban. Nem csak muzeológusnak !

Szükség törvényt bont! A „nagy” csv import.
Ezt a képzést azon Qulto Museum adminisztrátoroknak ajánljuk, akik elég türelmet és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy maguk töltsék be a fiókban heverő Excel leltár könyveket. Megismerkedhetnek a CSV fájlok előkészítésének szigorú szabályaival, az import folyamat nyomon követésével és a betöltött adatok ellenőrzésének lehetőségeivel.

Digitalizálás másképpen, avagy szerkesztési mélységek publikálás előtt. Digitize
A képzés során átvesszük a Digitize programunk szerkesztő felületének használatát. Kitérünk a kép- és szövegszerkesztési, OCR-ezési lehetőségekre, valamint a metaadatolás módjaira, a publikálás előkészítésére és a nyilvánossá tételre is.