Fedezze fel a CMBN-t az Ön személyes tárlatvezetőjével

Posted on: január 7th, 2021 by akovacstapai

Világszerte a múzeumok azon dolgoznak, hogy a gyűjteményeiket még közelebb hozzák a látogatókhoz. Ezen megoldások két fontos pillérre építkeznek. Az első, hogy hiteles és használható információval szolgáljanak a látogatónak, a második pedig, hogy a monoton információ szolgáltatástól átlépjenek az interaktivitás irányába. Ezt a célt tűzte ki a romániai Beszterce Múzeum Komplexum is, amely cégünkhöz fordult, hogy modern megoldásokkal segítsünk a múzeumlátogatást új szintre emelni.


A besztercei múzeum munkatársaival közösen kifejlesztett új interaktív útmutató a kiterjesztett valóság és az audioguide ötvözésével a múzeumlátogatást egy játékszerű élménnyé alakítja.

Az „Explore CMBN” (ahol a CMBN a múzeum rövidítése) elnevezésű új mobil alkalmazásban a látogató információkat kap a múzeum történetéről, az épületről, az egyes részlegekről, a kiállító termekről és a kiállítás fontos tárgyairól. Az applikáció szövegek, hangfelvételek, képek és 3D objektumok formájában tárja a látogató elé a bemutatandó tartalmakat. Az útmutató angol és román nyelven is elérhető a minél nagyobb lefedettség érdekében.

A tradicionális tárlatvezetéssel ellentétben a felhasználó on-demand alapon kap információt a kiállított műtárgyakról. Vagyis az applikáció a látogató igényeihez igazítja az aktuális tárlat megismerését: elsősorban csak arról kap bővebb ismeretanyagot, ami őt érdekli. Pl. QR kód segítségével lehívja az adott tárgyról elérhető információt, melyet aztán tovább szűrhet a kulcsszavak segítségével. Ugyanezen funkciónak köszönhetően aztán a múzeum további ajánlásokat tud küldeni a felhasználónak, a múzeumlátogatás hatékonyabb megtervezése érdekében. Attól sem kell tartani, hogy netalán kihagyunk egy tárgyat, hisz akárcsak egy játékban, az alkalmazás emlékezteti a felhasználót, ha a közelben az érdeklődési körünkbe tartozó, felfedezni váró kincsek vannak, ezzel is növelve az interakciót és a játékélményt.

A multimédiás útmutató csak az egyik eleme egy nagyobb projektnek, amelyet a QULTO tervezett a Besztercei Múzeum Komplexum számára. A projekt a QULTO múzeumi szoftver telepítését is magában foglalja, amely több mint 30 000 múzeumi tárgy részletes leírását tartalmazza és segíti a muzeológusok munkáját. Hamarosan publikus lesz az online katalógusuk, így otthonról is kutathatóvá válnak a múzeumban található legfontosabb kulturális kincsek.

A projekt további eleme egy részletes interaktív 3D-s térkép, amely az épület bejáratánál várja az érdeklődőket. Ez az érintőképernyős asztal nyújt további információt a múzeum történetéről, annak gyűjteményeiről, illetve a legfontosabb gyakorlati információkat is itt találja a felhasználó angol és román nyelven.

A projekt alapkoncepciója egy olyan rendszer létrehozása volt, amiben a digitális tartalmak minimális mechanikai humán erőforrással kerülnek a katalogizáló rendszerből a kreatív szoftverelemek megfelelő részébe. Ezt a kihívást a QULTO ökoszisztémának köszönhetően hatékonyan sikerült megoldanunk. 

Bővebben itt, ha tudsz románul 🙂

Qulto Manage

Posted on: január 7th, 2021 by akovacstapai

A Qulto Manage nemcsak az intézmények egészének irányításában nyújt segítséget, hanem a gyűjtemények, dokumentációk, egyéb információk és intézményi tartalmakhoz kezelésében is. Ezen termékünk bevezetése az első lépés a Qulto Ököszisztéma intézményi kiépítése felé.

A múzeumok, könyvtárak vagy más kulturális intézmények kezelésére szolgáló integrált Qulto rendszerek lehetővé teszik egy olyan egységesített tudásbázis létrehozását, mellyel elkezdhetjük kalandozásainkat a különböző emberekről, tárgyakról vagy helyekről szóló történetekben. Jól ismert tény, hogy az automatizálás, a digitalizálás és a tartalom közzététele felé az adatbázis léte a legfontosabb, mely egyben kiindulópontja is az intézmény további fejlődésének.

Mit nyer az Ön intézménye egy gyűjteménykezelő szoftver bevezetése után?
– Szabványosított/ egységes adatbázist
– Gyűjteménye összes objektumának egy egységes és átlátható nyilvántartását, mely elérhető a dolgozók, kutatók számára, továbbá konfigurálható elérhetőséget az intéményen kívüli felhasználók számára.
– Közgyűjtemények gyors és közvetlen publikálásának lehetőségét, valamint az adatok külső aggregátorokkal vagy portálokkal történő megosztását
– Komplex lekérdezések készítését, az eredmények elmentését, újrahasznosítását és ezáltal tematikus objektumcsoportok fejlesztését/létrehozását
– Segítséget a leltározás lebonyolításához
– Intézménye összes dokumentációjának tárolását és kezelését: fényképek, kártyák, stb., Mindezt a dokumentumok exportálási vagy nyomtatási lehetőségével kiegészítve.
– Régi adatbázisok konvertálását és áttelepítését a jelenlegi rendszerébe.
– Segítséget a digitalizálás és az állománymegőrzés terén.

Rendszereink megkönnyítik az intézménye osztályai, kirendeltségei és alkalmazottai közti információáramlás nyilvántartását, a szoftverben végzett tevékenységek nyomon követését, jelentések és statisztikák készítését. Emellett egyes funkciói és moduljai az intézmény egyedi igényeihez igazíthatóak. Igy elmondhatjuk, hogy minden rendszerünk személyre szabott.

A Qulto Manage az első lépés az intézmény fenntartható fejlődésének megvalósítása felé, annak átláthatósága, nyitottsága és integritása szem előtt tartásával.

Qulto Digital

Posted on: január 6th, 2021 by akovacstapai

A Digital a Qulto ökoszisztéma második szintje, amely minden kulturális intézmény számára segítséget nyújt a 2D, 3D objektumok digitalizálási folyamatában, a fájlok és adatok szabványos rendszerben való kezelésében és szolgáltatásában.

Napjainkban egyre nő az igény a gyűjtemények, dokumentumok és különböző tudásreprezentációk virtuális terekben való elérésére. Az online kereshetőség mellett egyre nagyobb a hangsúly a digitalizált tartalmakon, illetve azok publikálási módjain.

Ezért fontos megtervezni a teljes digitalizálási folyamatot, hogy a szkenneléstől és a katalógustól szabványos úton haladjon a gyűjtemény a feldolgozáson, adatgazdagításon át az online megjelenésig. Ebben a munkában támogatja a kulturális és oktatási intézményeket a Qulto Digital:
 – A saját fejlesztésű Repozitórium szoftverkomponensünk megoldja a biztonságos tárolást, archiválást, verziókövetést, optikai karakterfelismerést (OCR), vízjelezést, digitális állományokhoz való hozzáférés korlátozását, emellett lehetőséget ad a korrektúrázásra is.
 – Digitalizáló modulunk segít a munkafolyamat nyomonkövetésében, kezelésében, valamint lehetőséget ad intézményi együttműködésre, közös munkára is.
 – Plágiumkereső rendszerünk összehasonlítja és indexeli a szakdolgozatokat a tudományos tartalmak alapján, majd jelentést generál a tűréshatár feletti esetekről.
 – Az e-Publisher szolgáltatásban igény szerint letölthetők, online olvashatók, megoszthatók vagy Saját Polcra menthetők az elektronikus kiadványok, illetve azok egyes fejezetei.

Ezekkel a komponensekkel könnyen nyomonkövethetjük a digitalizálás munkafolyamatát, a digitális tartalmakat, és egy modern rendszert építhetünk az adatainkból, készen állva az online szolgáltatásra és a kulturális örökség virtuális bemutatására.

Részletek: https://qulto.eu/web/portal/qulto-digital-hu

Ötletek nyár végi utazáshoz – IV. rész

Posted on: szeptember 11th, 2020 by akovacstapai

Természetesen nem feledkezhetünk meg a Törökország által nyújtott nagyszerű lehetőségekről sem. Látogassuk hát meg Törökországot az utazásunk végén, ahol mindenképp érdemes ellátogatni az Ephesus Múzeumba.

Forrás: https://tiny.pl/7jlx1

Ez az érdekfeszítő múzeum széles választékát kínálja az Ephesus régészeti területnek, a Szent János Bazilikától Artemis templomáig. Az egyik részlegükön a látogatók megcsodálhatnak egy érmegyűjteményt abból a korból, amikor az emberek először használtak pénzt. 

A múzeum látogatható, de otthonról is élvezhetjük Ephesus csodáit egy virtuális túrán keresztül. Csupán egy fülhallgatóra van hozzá szükség és máris átélhetjük Ephesust, mintha mi magunk is ott lennénk a történetmesélésnek és részletes képeknek köszönhetően, melyek végigvezetnek a múzeum kiállításain.

Következő állomásunk a Szabadságharc Múzeum

Forrás: https://tiny.pl/7jlxj

A Szabadságharc idején ez az épület eredetileg a Török Nagy Nemzetgyűlés székhelyeként szolgált, ezáltal már maga az épület is történelmi jelentőséggel bír.  
Az épület renoválása után Szabadságharc Múzeumként nyitotta meg kapuit. Különféle érdekes kincsek megtekintésére van lehetőség a Török Szabadságharc idejéből, mint például érdekes fotók, dokumentumok és autentikus bútorok.  

Ha szeretnétek egy sétát tenni ebben a történelmi épületben, itt megtehetik. 

Utazásunk itt ér véget. Reméljük tetszettek az online és offline túraötleteink a nyár utolsó pillanataira. Ha van további javaslatotok helyekről, amelyeket mindenképpen érdemes lenne meglátogatnunk, osszátok meg velünk a hozzászólásoknál, vagy írjatok az e-mail címünkre!

Források:

https://tiny.pl/7jlx1
https://tiny.pl/7jlx2
https://tiny.pl/7jlxs
https://tiny.pl/7jlxj

Ötletek a nyár végi utazáshoz – III. Rész

Posted on: szeptember 8th, 2020 by akovacstapai

A harmadik alkalommal Lengyelországba látogatunk! Lengyelország megannyi kinccsel rendelkezik. Első megállónk a Tengerészeti Múzeum Gdańsk városában. Elő a matróz sapkákkal és induljon a kaland!

Forrás: https://tiny.pl/7jcl5

Nemzeti Tengerészeti Múzeumot 1962-ben alapították és a gyűjteményt eleinte egyedül ebben az épületben tartották. Az évek során a múzeum terjeszkedni kezdett, jelenleg 8 tárlatból áll különböző helyeken és városokban. A Tengeri Kulturális Központban interaktív kiállításokon vehetnek részt a látogatók. Kiállításaik egyike, a “Ships. Our passion” interaktív kiállítás formájában mutatja be a tudományos információkat Lengyelország tengeri történetéről. A látogatás során lehetőség van egy virtuális hajógyári útra, illetve túrára egy hajó belsejében. Ezt az egyedülálló élményt Oculus szemüvegek teszik lehetővé. A központ látogatására virtuálisan is lehetőség van. 

Egy másik kihagyhatatlan kiállítás a “Boats of Peoples of the World”. Ez a kiállítás  érdekes helyekre repíti el a látogatókat a világ vizein át.

2015-ben tengerre bocsátották a “Virtual Open-Air Museum of Wrecks in the Gulf of Gdańsk” projektet. A projekt sikerességét a 3D modellek igazolják, melyek a hivatalos weboldalon tekinthetők meg. Ezek segítségével a látogatók jobban megfigyelhetik és megérthetik a roncsokat, valamint azok leírását is tanulmányozhatják. Ezek a 3D modellek egyaránt hasznos eszközök a víz alatti kulturális örökség szemmel tartására és védelmezésére is.

Következő állomásunk a Lengyel Repülési Múzeum Krakkó városában.

Forrás: https://tiny.pl/7jcp8

A Rakowice-Czyżyny reptér oldalán található a Lengyel Repülési Múzeum, mely a 8. legjobb légi múzeum az egész világon a CNN adatai  szerint, és egyike a legnagyobb repülőgép múzeumoknak. Jelenleg körülbelül 200 repülőnek ad otthont a múzeum, különböző országokból. Vitorlásrepülők, helikopterek és repülő motorok egyaránt részét képezik a sokszínű gyűjteménynek. Jelenleg a COVID-19 járvány alatt bárkinek lehetősége van a múzeum meglátogatására az otthona biztonságából virtuális túrákon keresztül. A múzeum 2 virtuális túrával is készül, Wings of the Great War és NATO 1949-2009, melyek itt tekinthetők meg. 

Azoknak akik személyesen szeretnék meglátogatni az intézményt még a nyár vége előtt, a Lengyel Repülési Múzeum állandó és átmeneti kiállításokkal is készült. Az egyik kiállításukat például a lengyel tengeri repülés 100. évfordulójának szentelték. Emellett lehetőség van interaktív kiállítások, mozi, könyvtár, múzeum és egy hatalmas történelmi repülő gyűjtemény megtekintésére. 

Ajánlott észben tartani, hogy a COVID-19 járvány hatással lehet az interaktív kiállítások elérhetőségére. Érdemes tájékozódni a jelenleg fennálló helyzetről, mielőtt ellátogatunk a múzeumba. 

Varsói Felkelés Múzeuma kihagyhatatlan állomás a történelem szerelmeseinek

Forrás: https://tiny.pl/7jclq

Ez a múzeum emléket állít Varsó lakosainak, akik Lengyelország függetlenségéért harcoltak és haltak meg. A felkelés eseményei kronologikus sorrendben tekinthetőek meg –  a felkelés kezdetétől  egészen addig amíg a lázadók elhagyták  a várost. Az “Allied airdrops(?)” történetének egy állandó kiállítás állít emléket. Az egyik fő kiállítási darabjuk a Liberator B-24J bombázó másolata és a múzeumtorony, mely a  Szabadság Park-ra és Varsó városára nyújt fantasztikus kilátást. 

A látogatóknak lehetősége nyílik a “City of Ruins” film megtekintésére. Ez az 5 perces rövidfilm 3D-ben tekinthető meg és érdekessége, hogy 2 év alatt készült el. Az anyag elkészítése során régi képek és új technológiák felhasználásával hozták létre a ‘felszabadított’ Varsó vizuális mását 1945 márciusából. 

Annak ellenére, hogy újranyitották kapuikat a COVID-19 krízis után, továbbra is lehetőséget biztosítanak egy virtuális séta keretében azok számára, akiknek jelenleg nincs lehetőségük ellátogatni a múzeumba.

Mai túránk itt ér véget, azonban hamarosan tovább folytatjuk utazásunkat. Következő úticélunk nem mást, mint… Ki tudja megmondani, hova is megyünk? 🙂 

Források:

https://tiny.pl/7jcp1
https://tiny.pl/7jcpf
https://tiny.pl/7jcpw
https://tiny.pl/gk2pp
https://tiny.pl/7jcp9
https://tiny.pl/7jcpr
https://tiny.pl/7jcp9

Ötletek a nyár végi utazáshoz – II. Rész

Posted on: szeptember 2nd, 2020 by akovacstapai

Online utazásunk második napján Románia felé vesszük az irányt, ellátogatunk Gyulafehérvárra, Nagyszeben városába és Bukarestre, ahol megannyi érdekesség vár ránk. Kalandunkat a Gyulafehérvári Várban kezdjük. Elég nagy területről van szó, így érdemes kényelmes cipőt húzni!

Forrás: https://tiny.pl/71z9j

Ez a vár egy csillag alakú erődítmény, mely Gyulafehérváron található. A vár alakja, ami a Vauban építészet egyik ikonikus alkotóeleme, nagy hatással volt az egész város tervrajzára. A Gyulafehérvári Vár egyike a legnépszerűbb turista látványosságoknak az egész országban. 

Gyulafehérvár közössége büszke  a “smart city” címre, épp ezért elhivatottak olyan megoldások keresésére és megvalósítására, amelyek erősbítik a város hírnevét és fellendítik a turizmust. Egy ilyen megoldás például az európai forrásokból fedezett  turisztikai portál, ahol a látogatók részletes információt kapnak a város örökségéről és praktikus tanácsokat a látogatásához. 

Akik a saját lábukon szeretnék felfedezni a várat, 3 különböző témájú útvonal közül választhatnak az építmény kapuinak, bástyáinak és erődítményeinek bejárására. Azoknak, akiknek nincs lehetősége utazni, Gyulafehérvár lehetővé teszi a vár látogatását egy virtuális túrán keresztül. 

A város létrehozott egy másolatot a várról virtuális térben, amely saját platformján fut és bárki hozzáférhet, az egyetlen szükséglet egy 3D virtuális valóság szemüveg. A virtuális túra során a látogatók 360 fokos szögben tekinthetik meg a várat.

A nagyszebeni Román Művészeti Galéria a következő állomásunk.

Forrás: https://tiny.pl/71z9c

A 12. századi szász gyarmatosítók gazdag  építészeti örökségével, Nagyszeben városa is egyike Románia turistaparadicsomainak. A város szívében található a lenyűgöző Brukenthal Palota. Ez az a hely, ahol a palota tulajdonosa, Samuel Brukenthal megalapította az első ilyen intézményt Romániában a 18. század során. Idővel a Brukenthal Múzeumot kiterjesztették a gyűjteme és maga az épület tekintetében is. Ma már 6 különböző helyszínen található múzeumból áll. 

Ha azt tervezi, hogy ellátogat ebbe a csodálatos városba, a múzeum weboldala részletes információval szolgál a Brukenthal Múzeum csodálatra méltó gyűjteményeiről.
Azonban úgy is betekintést nyerhetünk a gazdag kulturális örökségbe ha meglátogatjuk a múzeum oldalát és bejárhatjuk a virtuális túrát a Google Arts & Culture felületen. 

A Grigore Antipa Múzeum Románia igazi ékköve.

Forrás: https://tiny.pl/71z9l

múzeum interaktív kiállításokon és oktató játékokon keresztül teszi lehetővé látogatóinak, hogy aktív résztvevőként fedezzék fel a történelmet. Az állandó kiállításuk diorámáknak és akváriumoknak ad otthont, ezeken keresztül bemutatva különféle élővilágokat. Természetesen a régészeti kincsekről sem feledkezhetünk meg. Az egyik legizgalmasabb kiállítási tárgyuk egy dinoszaurusz csontváz. A múzeum látogatása ideális gyerekekkel is, hiszen a rengeteg interaktív kiállítás, mesterségesen kialakított barlangok, 3D filmvetítések és megannyi érdekesség minden korosztály érdeklődését felkelti és megismerteti a látogatóval Románia növény – és állatvilágát. 

Természetesen azt figyelembe kell vennünk, hogy a nemzeti szabályozások értelmében az interaktív eszközök használata limitált a járvány alatt. De a múzeum ennek ellenére is egy kihagyhatatlan állomás, ha valaki Bukarestre utazik. 

Szerencsére a kiállítások felfedezése virtuális formában is hatalmas élmény. 

Mai utazásunk itt véget ér, de érdemes lesz továbbra is velünk tartaniuk, ugyanis Lengyelország izgalmas tájaira látogatunk. 

Források:
https://tiny.pl/71zjr
https://tiny.pl/71zjw
https://tiny.pl/71zjf
https://tiny.pl/71zjl
https://tiny.pl/71zjk
https://tiny.pl/71zj8