A Monguz Kft. bekerült a Magyar Tudományos Művek Tárába

Posted on: május 11th, 2021 by akovacstapai

 

Örömmel adunk hírt róla, hogy a Monguz Kft. bekerült a Magyar Tudományos Művek Tárába (MTMT), így a kollégáink publikáció ezen a felületen is nyomon követhetők: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=institutes&mode=browse&sel=institutes22005 .
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) a tudományos művek legfontosabb gyűjteménye, hiteles adatbázisa. A nemzeti bibliográfiai adatbázisba ellenőrzött módon tölthetők fel a részt vevő intézmények kutatóinak tudományos munkásságát és teljesítményét jellemző adatok.

Kerekasztal a mesterséges intelligencia kulturális hasznáról 2021.04.27.

Posted on: április 22nd, 2021 by Papp Ildikó No Comments

Engedjük el a fantáziánkat és beszélgessünk az MI-ről!

A pandémia rávilágított arra, hogy a közgyűjtemények életében mennyire fontos a digitális jelenlét. Azonban itt az idő többet gondolkodni és beszélgetni a digitális eszközökről, nemcsak mint túlélési forma, hanem mint eszköz egy fenntartható, életképes és jövőbemutató modell kialakításához.

Mesterséges intelligencia a kulturális szektorban – Szükséges vagy ártalmas?
címmel szervezünk egy kerekasztal-beszélgetést, aminek a célja, hogy meghallgassuk partnereink véleményét a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről vagy az ellene szóló érvekről. Beszélgető partnereink szakértők és Magyarország neves közgyűjteményi intézményeinek vezetői, akik nemcsak intézményeket igazgatnak, de projektjeikkel megalapozzák a kulturális örökség társadalomra gyakorolt hatásait.

A Qulto Szakmai Nap felmérése alapján az egyik népszerű téma a #szemantikustudásháló, azonban mi most kezdésként szeretnék kicsit tágabbra kitekinteni, ugyanis ez a téma túlmutat a szemantika és adatminőség körén és szorosan kötődik a #bigdata és #mesterségesintelligencia kérdésköréhez.

Egyre több nemzetközi példával, jógyakorlattal találkozhatunk, egyes kutatók szerint az MI piaci részesedése várhatóan nagyot ugrik a következő években.
De mi a helyzet itthon?

Arról fogunk beszélgetni, hogy milyen problémákra adhat megoldást a MI (hatalmas adathalmazok feldolgozása, időhiány, látogatói igények), milyen alapfeltételeknek kell megfelelni (tiszta adat, holisztikus tudás), milyen felhasználási lehetőségeket rejt a kulturális turizmus területén működő intézményeknek, és ha még nem léptünk az MI előszobájába, mivel lehetne segíteni a külső és belső folyamatokat.

Az online esemény platformja a Zoom, ideje 2021. április 27. 10 óra.

Vendégeink:

Tartsanak velünk!

Regisztrálok az eseményre

Qulto Szakmai Napok – Beszámoló

Posted on: február 19th, 2021 by akovacstapai No Comments

Első, online két napos Qulto Napok rendezvényünket 2021. február 3-4-én tartottuk, rekordszámú, több mint 450 regisztrált  érdeklődővel. A máig tartó járványügyi korlátozások miatt rendhagyó módon csak virtuális keretek között, több platformon is követhették az érdeklődők a szakmai nap programját. 

Két napos rendezvényünk mottójául egy Churchill-idézetet választottunk, ezzel is hangsúlyozva, hogy mégha az életben és a munkánkban sok változás is történt, a sok változás és az alkalmazkodás fejlődést hoz és elengedhetetlen része az életnek.

„Változnod kell ahhoz, hogy fejlődj, és gyakran kell változnod ahhoz, hogy tökéletessé válj!”

(W. Churchill)

Az első napon  a magyarországi, a másodikon a nemzetközi példákon keresztül mutattuk be a közgyűjtemények digitalizálási stratégiáit, digitalizálást elősegító eszközeit vagy éppen a COVID-hoz való alkalmazkodás példáit.

Az első nap két fő részből állt: az elsőben a cég vezetői ismertették a 2020-as év fontosabb eredményeit, fejlesztéseit és fejlesztési irányait, a második részben pedig felkért könyvtárvezetők, múzeumvezetők, könyvtárosok,  múzeológusok számoltak be az innovatív megoldásaikról és tapasztalataikról a pandémia kapcsán (Covid edition).

A bevezető részben Kármán László, Czoboly Miklós és Tarjáni Gyula cégvezetők értékelték az elmúlt évet, kiemelve, hogy a fejlődés nem állt meg, sőt, sok szervezeti átalakulás történt annak érdekében, hogy hatékonyabb és átláthatóbb legyen a vállalat működése. Ezek között megtörtént a folyamatok felülvizsgálata, új folyamatok bevezetése, illetve a pandémia ellenére, tapasztalt kollégákkal bővült a Monguz csapata. A 2021-es céljaink között szerepelnek az eredmények továbbfejlesztése, a kommunikáció erősítése (online csatornákon és ügyfélelégedettség-méréssel), illetve a termékportfólió bővítése az újonnan elkészült vagy elkészülő alkalmazásokkal.

Megnyitó szakmai előadásban, Pancza János, QULTO portfólió menedzsere mutatta be a Qulto digitális ökoszisztémáját, melynek elemei:

·       Manage (pl. HunTéka, Corvina)

·       Digital (pl. Digitize, SimilR)

·       Connect (pl. OPAC3, FRBR katalógus, ReCatalog, eCard)

·       Attract (pl. Education, Városfoglaló)

A Qulto2 platformmal kapcsolatban kiemelte, hogy FOLIO-kompatibilis, microservice architektúrájú és teljesen magyar fejlesztésű, amely olyan technikai megvalósításokat használ mint a Docker, Keykloack authentikáció és a React.

Második szakmai előadásunkban, Dr. Fülöp Endre rendszertervező a Qulto szemantikus tudásháló különböző megoldásairól beszélt, melynek egyik egyik izgalmas felhasználási területe a kulturális turizmus. Ezt a LiteraTúra alkalmazásunk példáján mutatta be kollégánk, amellyel a mobiltelefonunk jelezheti, ha éppen egy irodalmi műben megtalálható nevezetes helyszínen járunk vagy fordítva is: egy térkép segítségével megtekinthetnénk, hogy milyen alkotások szólnak az adott településről, ahová éppen készülünk. Ezenkívül a könyvtári területen is tud hasznosulni ez a tudásháló: szerzői jogi információkat és egy-egy mű kiadásait összefogó FRBR-katalógus készíthető a segítségével.

Harmadik, és talán legjobban várt előadásunk a 2020 során elkészült és az idén hajrába került mobilapplikációkról szóltak. Erdős Zoltán, a fejlesztési osztály vezetője bemutatta a Google Play áruházban nemrég nyilvánossá tett Qulto eCard alkalmazást, amely segítségével a Corvinát vagy a HunTékát használó könyvtárak olvasói kényelmesen elvégezhetik a könyvtári ügyeiket a kanapéról vagy épp a buszról: hosszabbíthatnak, előjegyezhetnek, félretételi kérést indíthatnak, illetve ellenőrizhetik, hogy milyen dokumentumokat kölcsönöznek épp, és van-e tartozásuk. Az applikációban beállítható az is, hogy milyen gyakran szeretnének értesítéseket kapni a közelgő határidőkről. Az előadás legnagyobb híre az volt, amikor bejelentettük, hogy a Qulto eCard applikációt a Qulto support szerződéssel rendelkező könyvtárak számára díjmentesen konfiguráljuk, ezzel is segítve a digitális jelenlétüket.

Negyedik céges előadásunkban elkalandoztunk az attrakció irányába. Deák Gábor vezető fejlesztő mobilos és webes alkalmazásokat ismertetett főként kulturális turizmus témakörben:

·   Városfoglaló 2.0 webapplikációnk segítségével az adott település helyszíneihez kötődő kulturális, tematikus túrákat, és ezekhez kvízeket, játékos feladatokat hozhatnak létre az intézmények.

·   Kérdésbank: olyan online kvízkérdés adatbázis, amely a Qulto szemantikus tudáshálóra épülve képes kérdéseket generálni, anélkül hogy az intézménynek órákat kellene azzal töltenie, hogy kézzel regisztrálja a kérdéseket és válaszokat a különböző applikációkba.

·   Qulto 360: a mainstream nemzetközi szolgáltatóktól eltérően több funkcióval ellátott webalkalmazásban gömbpanorámás képekből készíthetünk virtuális kiállítást. Az applikáció segítségével nemcsak bejárható egy tér, de a kihelyezett markerek segítségével digitalizált közkincs is megjeleníthető, kép, audió, videó vagy akár 3D objektum formájában, hogy a felhasználó ne csak körbe járja a teret, de minél több információt is kapjon az adott kiállítás legfontosabb tárgyairól, történeteiről.

·   Storytelling: egy új Qulto applikáció a kreatív tartalomkészítéshez, amely egy-egy történet megismeréséhez tudástérkép alapú nézetet is ad, ezzel lehetővé téve, hogy egy virtuális kiállítás már ne csak egy lineáris élmény legyen, hanem egy szabadon bejárható, felhasználó interakcióin is alapuló tudásátadás.

·   LiteraTúra: a Qulto Szemantikus tudáshálóra épülő mobil alkalmazás, amely az irodalmi műveket nemcsak különböző filterek alapján ajánlja a felhasználónak, de azokat (és azok karaktereit) összeköti a valós helyszínekkel, turisztikai aktivitásokkal, és értesítést küld a felhasználónak, ha a közelünkben egy műben is szereplő helyszín van – ezzel is a mindennapjaink részévé téve az irodalmat.

A Qulto szakmai nap második tartalmi egységében Dr. Kovács Béla Lóránttól, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójától hallhattunk a hamarosan induló legújabb, érintésmentes könyvtári szolgáltatásukról: a Foxpost-automatákhoz hasonló, az RFID technológiával működő könyvkiadó automatáról. A város több pontján helyeztek el ilyen automatákat, és a könyvek kiszállítása után az olvasók tetszőleges időpontban az olvasójegyükkel átvehetik a kölcsönözni kívánt köteteket, valamint vissza is vihetik a dokumentumokat az automatákba.

Szóllás Péter, az EMMI főosztályvezetője összefoglalta a könyvtárak stratégiáit a járványhelyzet idején, és azt is elmondta, hogy milyen központi szolgáltatásokkal igyekeztek segíteni az információmegosztást, pl. a könyvtárak.hu felülete és a Könyvtári Intézet összefoglalói a környező országok könyvtári gyakorlataiból.

A Qulto rendezvényt egy tartalmas kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői elmondták a könyvtáruk tapasztalatait a pandémia idején nyújtott szolgáltatásokról és arról, hogy hogyan változtatta meg a tartós zárva tartás a munkaszervezési módszereiket és az olvasókkal való interakcióikat. Minden előadónk kiemelte, hogy leginkább azon dolgoztak, hogy különböző elérhető fórumokon, megoldásokon keresztül erőteljesebb online jelenlétet építsenek ki mind az olvasók, mind a kollégák felé. A Méliusz Juhász Péter igazgatója felvetett egy messzebbre vezető kérdést: érdemes lenne erősíteni a tudatosságot a hazai digitális tartalmak elhelyezésének és megosztásának tekintetében, hogy külföldi szolgáltatók helyett hazai szerverek és szolgáltatók biztosítsák a kulturális kincseink tárolását, hasznosítását.

A beszélgetőpartnerek voltak: Szóllás Péter (főosztályvezető, EMMI), Dr. Fodor Péter (főigazgató, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár) Szeberényi Gábor (főigazgató, PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont), Dr. Horváth Sándor Domonkos (igazgató, Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér), Ringert Csaba (igazgató, Dobó István Vármúzeum), Hollanda Andrea (könyvtáros, Bod Péter Megyei Könyvtár) és Brada Hedvig (Monguz Kft.) moderátor.

A második napunkon Romániából és Lengyelországból hoztunk partner intézményeket, hogy bemutassák a digitalizálási jógyakorlataikat és erőt és motivációt adjanak minden pandémia miatt bezárt intézmény dolgozóinak, hogy igenis a munkájuknak van értelme, és hála a könyvtárosoknak és muzeológusoknak, egyre több információhoz és tudáshoz jutunk hozzá elektronikus formában.

Itt is szeretnénk megköszönni minden előadónknak és a hallgatóságnak, hogy velünk tartottak az online térben és hogy ezzel is elősegítették, hogy egyre több emberhez eljussanak a mi, magyar fejlesztésű megoldásaink. Büszkék vagyunk, hogy Közép-Kelet-Európa közgyűjteményi területen meghatározó cége éppen egy magyar cég.

Köszönjük a támogatást és reméljük, 2021-ben még több intézménynek tudunk segíteni.

A szakmai nap során elhangzottakból néhány prezentáció elérhető itt:

Tarjáni Gyula évértékelője

dr. Fülöp Endre – Szemantikus tudásháló

Pancza János – Qulto Ökoszisztéma

Erdős Zoltán – eCard

Deák Gábor – Kulturális örökség a telefonomban?

A Qulto Napok felvételeit pedig a Facebook oldalunkon találják itt:

https://www.facebook.com/1444602202490827/videos/1078589535948662

https://www.facebook.com/1444602202490827/videos/2741476452769629


Visszatekintés 2020-ra

Posted on: február 3rd, 2021 by akovacstapai No Comments

Tekintse meg évértékelő videónkat!

Qulto Szakmai Napok

Posted on: február 3rd, 2021 by akovacstapai No Comments

Qulto Szakmai Napok 2021

Változnod kell ahhoz, hogy fejlődj,
és gyakran kell változnod ahhoz, hogy tökéletessé válj!
(W. Churchill)Csatlakozzanak hozzánk élőben a február 3-án magyar, és/vagy február 4-én angol nyelven zajló szakmai eseményen, melyen izgalmas projektekről és aktuális témákról fogunk beszélgetni.

Az eseményt terveink szerint a Zoom alkalmazás segítségével bonyolítjuk le, a csatlakozáshoz szükséges linket a rendezvény előtti napokban elküldjük a regisztráltaknak.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

További információ és teljes napirend itt

NWS 2020

Posted on: szeptember 7th, 2020 by akovacstapai No Comments

A 2020-as Networkshop konferenciát a hagyományoktól eltérően a koronavírus helyzet miatt online formában tartották meg szeptember 2.-a és 4.-e között. A záró plenáris ülésen lényegre törően összefoglalták a konferencia tanulságait, jelen beszámoló is részben erre épül.


Nagy Miklós kiemelte, hogy példátlan a gyűlés történetében, hogy harmadszorra sikerült megrendezni: az áprilisi időpontot a vészhelyzet miatt el kellett halasztani, a kitűzött új, szeptember 8-i kezdési időpontot át kellett tenni szeptember 2-ára azzal a döntéssel együtt, hogy online kerül sor a konferencia megrendezésére. 

A szervezők az előkészítésre rendelkezésre álló harminc napban is egy színvonalas rendezvényt valósítottak meg, az online korlátok ellenére is. Összesen hat szekcióban folytak az előadások, amelyekből négy párhuzamos volt. A résztvevők regisztrációjánál felmerült néhány probléma, de a tapasztalatok szerint 80-90%-ban problémamentesen tudták használni a Teams keretrendszert a konferenciához való csatlakozásra. A rendezvény a legfájóbb hiánya volt természetesen a személyes jelenlét elmaradása, a szünetekben és a társasági programokon való személyes találkozás a kollégákkal, barátokkal. Kérdések feltevésére is kevesebb lehetőség volt az előadások után, bár általában a Networkshop feszes programja miatt egyébként sem szokott sok idő maradni erre, viszont pótolni szokta a személyes megkeresés. 

Az online forma ellenére is 304 résztvevővel és 102 előadással lett megtartva a konferencia, ezen kívül három tutoriál is helyt kapott a programban. 

A nyitó plenáris ülésen betekintést nyerhettünk már a múlt héten a nemzeti digitalizálási stratégiába, amelynek nyilvános bejelentése a napokban várható. Az első napon került megrendezésre négy mini-workshop: bővebben hallhattunk a közgyűjteményi digitalizálás állásáról és terveiről, a felsőoktatás és a köznevelés digitális transzformációjáról, a kutatási adatok és a nyílt tudomány tendenciáiról valamint a kutatók workshopján a fejlődő technológia új lehetőségeiről a geometriaoktatás és a műtéti eljárások területén. 

A közgyűjteményi témához kötődő előadásokat Dr. Kokas Károlyt váltva Bánki Zsolt foglalta össze, aki a tudásmegosztás szempontjából teljes értékűnek tartotta a konferenciát. Kiemelte továbbá a korszakváltás hatását a múzeumi és könyvtári szférában is: máshogy tekintünk a szakma kihívásaira, új válaszokat adunk azokra és a technológia-váltás elősegítésére igyekszünk biztosítani a szükséges feltételeket. Tapasztaljuk, hogy megváltoztak a használói szokások és elvárások is. Jellemző tendencia, hogy a technológiai fejlődést követve a passzívabb adatszolgáltatás helyett (mint a katalógus építése, metaadatolás) a jelentéssel bíró tudásszolgáltatás felé haladunk. A számítógépek számára is értelmezhető jelölőkkel való ellátás minőségi ugrást jelent ezen a területen, közeledik az adatok intelligens és kapcsolt szolgáltatásának a korszaka. 

A témákat tekintve a következők voltak a legfontosabbak: 

– új közgyűjteményi szolgáltatások: névterek, webaratás,

– két fejlesztés bemutatása a szemantikus struktúra megvalósítására: az OKP keretében készülő és a Monguz Kft. Qulto2 fejlesztése,

– mikorszervíz-fejlesztések: nyílt forráskódú világra is lehet már szolgáltatásokat építeni,

– a digitális bölcsészet fogalomkörének megjelenése – ezzel kapcsolatban erősödő tendencia várható a jövőben,

– a tudásközvetítés új paradigmája: kutatási adatok megosztása, kollaboratív munkamódszerek,

– a szemantikus szolgáltatásokhoz való alapra épülő új lehetőségek.

Új témaként jelent meg igen hangsúlyozottan a digitális oktatás. 

Fontos tanulsága az előadásoknak, hogy jelen állás szerint már megvan az a szellemi tőke, hogy új szolgáltatásokká váltsuk az összegyűjtött adatokat. Ennek megvalósításához pénz, illetve fenntartói támogatás is szükséges, remélhetőleg ezek a feltételek is adottak lesznek.

A másik moderátor, Pásztor Miklós a technikai- és infrastruktúra-központú előadásokat foglalta össze: az eddigi évekhez hasonlóan témák voltak a HPC, az adatátvitel és a BDM, a monitoring. Újként jelentek meg az IoT (Internet of Things), az MI (mesterséges intelligencia) és a FinTech. Megfigyelhető volt, hogy sokan reflektáltak a COVID-járványra: plusz feladatok jelentek meg miatta a hálózati és a biztonsági területeken. A technológiaibb előadásoknál is tapasztalták, hogy kevesebb lehetőség volt a vitára és a hozzászólásra, ez abból is adódott, hogy még nincs elég tapasztalata a szervezőknek az online térben való konferencia-rendezésben, ezen később valószínűleg lehet javítani. Viszont az előnye volt a virtuális termeknek, hogy könnyebb volt néhány kattintással átmenni az egyikből a másikba, a fizikai részvételhez képest nem zavarták az ajtónyitással a folyó előadást. 

A levezető elnök és a moderátorok is reményüket fejezték ki, hogy jövőre személyesen lesz lehetőség a konferencia megtartására. Ha így lesz, akkor áprilisra tervezik és a helyszín változatlanul a Pécsi Tudományegyetem lenne, ahová idén nem sikerült eljutni. 

A Monguz Kft. három munkatársa készült előadással az idei Networkshopra: Fülöp Endre Szemantikus katalogizálás mint digitális bölcsészet c. prezentációjában a hagyományos könyvtári katalógus-szemlélettel állította párhuzamba a szemantikus megoldásokat. Mátyás Melinda a digitális bölcsészet magyar szakirodalomban (link) való megjelenéséről adott összefoglalást a vizsgálati szempontok mentén, különös tekintettel a könyvtári szakirodalomra. Pancza János pedig ismertette a Qulto2 platform fejlesztését. 

Szerző: Mátyás Melinda

Előadások:
Prezentacja NWS-2020 Melinda Mátyás
Prezentacja NWS-2020 Fülöp Endre

Occupy Library Konferencia

Posted on: augusztus 31st, 2020 by akovacstapai No Comments

Ahogy ennek a kihívásokkal teli év nyarának a végéhez érkeztünk, a szeptember remek lehetőséget kínál arra, hogy folytassuk amiben a legjobbak vagyunk: jelentőségteljes megoldások és projektek kidolgozása könyvtárak és kulturális intézmények számára

Ennek érdekében visszajelzésre van szükségünk tőletek, elhivatott könyvárosoktól és más szakértőktől a kultuális szektorból: mire van szükségetek, mik a legmerészebb álmaitok, vagy éppen mik a legnagyobb problémák, amivel az intézményeiteknek napjainkban szembe kell néznie? 

Nagy lelkesedéssel jelentjük be részvételünket a közelgő Occupy Library Konferencián, amely egy szeptember 22. és 25. között zajló online esemény. Az Occupy Library egy ismeretterjesztő rendezvény, mely segít összehozni a releváns ötleteket a könyvtárak jövőjét illetően Közép-Európából, Kelet-Európából, a Fekete-tengerről, Kaukázusról és a Kaszpi-tenger térségéből.

A konferencia fontos témái között található például néhány létfontosságú szempont a jelenkor könyvátrainak számára: a közösség kiszolgálása krízis idején, a felbukkanó tech trendek, közterek és a közösség elkötelezettsége. Az esemény egy remek alkalom ötletek és tapasztalatok megosztására, melyekkel a könyvtárak jobbá tudják tenni az általuk kiszolgált közösségek életét.

A nemzetközi részvételre való tekintettel, az esemény angolul zajlik majd. A Qulto csapata büszke arra, hogy az esemény partnere lehet. A konferencia keretein belül meghívunk benneteket, hogy tekintsétek meg 2 standunkat: egyik standunk a ‘Static’, ahol prezentációkat mutatunk be a legrelevánsabb megoldásokról és projektekről, melyek a kulturális szektornak készültek és általunk jöttek létre, másik standunk pedig a ‘Dynamic’, ahol csatlakozhattok hozzánk ezen az érdekes eseményen. Már alig várjuk, hogy találkozzunk Veletek!

A regisztráció pár napon belül kezdetét veszi, ne felejtsetek el regisztrálni a konferencia weboldalán keresztül. A belépés ingyenes. Az elkövetkező napok folyamán részletesebben informálunk benneteket a témákról és projektekről, melyeket majd megosztunk veletek a konferencia folyamán. A konferenciáról további információt ezen a linken találhattok az újdonságokat pedig a Facebook oldalukon tudjátok követni.

Véget vethet a plagizálásnak! Ön is érintett?

Posted on: április 22nd, 2020 by akovacstapai No Comments

AKCIÓ: Qulto SimilR - plágiumkeresés és szövegelemzés

picturemessage_0aaa3tna.rrl
similr
previous arrow
next arrow

A koronavírus járvány kapcsán elrendelt kijárási korlátozások miatt  a digitális megoldások jelentősége eddig sosem látott mértékben megnőtt  a munka, oktatás, tájékoztatás, művelődés és szabadidő-eltöltés területén is. A közoktatásban és a felsőoktatásban most különösen fontos szerep jut az online képzéseknek, e-learning  szolgáltatásoknak és minden, tanulást segítő  tartalom közzétételének. Ugyancsak növekvő figyelem hárul a szakmai tartalmak és információk szabályozott terjesztésére,  valamint a felhasználás kontrolljára. Az újonnan kialakult helyzetben nem maradnak érintetlenül a szabadidő eltöltéséhez köthető területek sem: A film- és zeneszolgáltatók mellett növekszik az e-könyvek, e-tananyagok, és egyéb digitalizált szöveges tartalmak iránti kereslet is.

A felgyorsult digitális tartalomgyártás és a tartalmak hirtelen megnövekedett mennyisége azonban nem jár együtt az etikai szempontok és a törvényi szabályozás felfüggesztésével. A tartalomszolgáltatásban  érdekelt vállalkozások és közintézmények számára továbbra is létfontosságú a közzétett tartalmak életútjának követése, különösen a tartalmak forrásának és eredetiségének ellenőrzése. Hatékony ellenőrzés nélkül ugyanis nagy a kockázata annak, hogy a szolgáltatók tisztázatlan forrásból származó, plagizálás eredményeként született, vagy a szerzői jogok megsértésével készült anyagokat tesznek közzé, melynek komoly presztízsveszteség, bírság, vagy kártérítés lehet a következménye. Az anyagok forrásellenőrzésén túl hasznos -bizonyos esetekben elengedhetetlen -annak nyomonkövetése, hogy ki, hol, milyen módon változtat a közzétett digitális tartalmakon, még akkor is, ha ezt legális körülmények között teszi. Szabadon felhasználható (ti. Creative Commons licensszel ellátott) tartalmak, hírek, közlemények esetén is fontos lehet a tartalmak utóéletének követése.

A jelenleg átalakuló új digitális tartalomszolgáltatási környezetben ezekre az ellenőrzésekre és elemzésekre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre, és a megnövekedett tartalom miatt már csak fejlett digitális megoldások segítségével van rájuk lehetőség. 

A Qulto SimilR plágiumkereső és szövegelemző rendszerünk ilyen, fejlett nyelvtechnológiai megoldásokat nyújt tartalomfejlesztők és tartalomszolgáltatók számára. A szoftver alapvető feladata, hogy szöveges tartalmakat hasonlítson össze egy, feldolgozott repozitóriumokból, intézményi illetve vállalati dokumentumgyűjteményből és internetes tartalmakból álló szövegkorpusszal, majd részletes kimutatást készítsen az elemzett szöveg és a szövegkorpusz elemei közötti hasonlóságokról. Az összehasonlítás alapját a tetszőlegesen változtatható  dokumentum szakaszok közötti szöveghasonlóságok mérése képezi.

A Qulto SimilR szoftvert felhőszolgáltatásként biztosítjuk ügyfeleinknek. A rendszer technikai kialakítása olyan, hogy védett dokumentumok felhasználása is biztonságos megoldást kínál, ugyanis a feltöltés során az összehasonlítás alapját képező korpusz  a központi adatbázisban nem reprodukálható formában kerül tárolásra. Büszkék vagyunk arra, hogy a Qulto platform egyedülálló hazai szellemi termékként felvételt nyert a magyar nemzeti értékek és hungarikumok ágazati értéktárába, az ipari és műszaki megoldások1 közé.

Megoldásunk üzleti  környezetben -például digitális tananyagok kéziratának ellenőrzésénél -jól helytáll és hatékony segítséget nyújt a szöveges tartalmak illetéktelen felhasználásából fakadó  kockázatok kiszűrésében.

A világjárvány kapcsán kialakult nehéz helyzetben a Monguz Kft. azzal kívánja segíteni a tartalomszolgáltatásban és kiadásban érdekelt vállalkozásokat, hogy a Qulto SimilR használatát kedvezményes áron biztosítja számukra. 

Qulto SimilR által nyújtott szolgáltatások  használatát örömmel mutatjuk be Önöknek egy online bemutató keretében.

További információkért, személyes egyeztetés vagy ajánlatkérés céljából keresse Czoboly Miklós kollégánkat  a +36 30 9515 078 telefonszámon, vagy az iroda@monguz.hu email címen. 


1 Jogszabályi háttér: 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

Lélegeztetőgépen a turizmus, de gyógyítható!

Posted on: április 21st, 2020 by akovacstapai No Comments
sumeg1
sumeg7
sumeg6
sumeg3
sumeg4
egri-1
egri3
egri5
torokbalint2_500
törökbalint3_500
torokbalint6_500
torokbalint1_500
previous arrow
next arrow

Akció: Qulto virtuális turisztikai megoldások

Eljött az idő, hogy a koronavírus járvány okozta első sokk és azonnali kárenyhítés után megkezdődjön a turisztikai szolgáltatások újjáépítése és megújítása. Felértékelődött a digitalizáció szerepe az ágazatban, hiszen amikor látogatók nem érkezhetnek, a látnivalókat kell az otthonokba juttatni. Azok a desztinációk lesznek sikeresek a piac újranyitásának pillanatában, amelyek nem estek ki a köztudatból. Virtuális  turisztikai szolgáltatásaikkal olyan új attrakciókat tudnak kínálni, amivel magukra irányíthatják és fenntartják a figyelmet a legnehezebb időszakban is!

Nem könnyű megtalálni a vészhelyzet jó oldalát, de ha megpróbáljuk azt látjuk, hogy a helyi kulturális és turisztikai intézményekben, cégekben számos kreatív erőforrás szabadul fel. Ez az erőforrás most hadra fogható, hogy a helyi értékek és attrakciók digitális újragondolásában részt vegyen, melyhez kiemelt mértékben állami pénzügyi forrás is érkezik. Aki ezzel a lehetőséggel jól gazdálkodik az nyertesként hagyhatja maga mögött a válságot! 

A Monguz Kft. csapata több, mint 20 éve foglalkozik kulturális adatok digitalizációjával és digitalizált kulturális vagyon újrahasznosításával a turizmus és az oktatás területén. Az alábbiakban olyan mintaprojekteket mutatunk be, amelyek alapján, gyorsan, alacsony költséggel létrehozható az Önök digitális turisztikai szolgáltatása is. Büszkék vagyunk arra, hogy az alábbi megoldásokat is magába foglaló Qulto platform egyedülálló hazai szellemi termékként felvételt nyert a magyar nemzeti értékek és hungarikumok ágazati értéktárába1, az ipari és műszaki megoldások közé. Emiatt is ideális megoldás lehet az Önök számára. Szakértő csapatunk most ingyenes konzultációs lehetőséget is biztosít, kérem írja meg ötletét itt és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Városfoglaló játék

Kínáljon digitális játékot, mely akár otthonról is játszható, emellett települése gyalogos felfedezésére ösztönzi a látogatókat! Otthonról mind a helyiek mind a turisták szórakozását biztosítja. A kijárási korlátozás idején a helyiek számára élvezetesebbé teheti az egészségügyi kimozdulást, később a turistákkal ismerteti meg a várost játékosan, hiszen a városnéző sétát teszi egy még izgalmasabb élménnyé, azzal, hogy a település érdekes pontjain a mobiltelefonon megjelennek a szabadtéri látnivalókhoz kapcsolódó turisztikai és helytörténeti információk és tartalmak (archív képek, videófelvételek, stb.) A Városfoglalóban lehetőség van túrákat készíteni a települést felfedezni kívánók számára és elérhető egy csapatjáték is. A csapatjátékban a település térképét több részre osztjuk és az egyes területeket úgy lehet elfoglalni, ha a helyszínen megválaszoljuk a kvízkérdéseket. A játékba be lehet kapcsolni a helyi szolgáltatók kínálatát is.

A honlapunkon megismerheti a sümegi, debreceni és törökországi munkáinkat!

Virtuális séta

Vigye el a látogatás élményét a most otthon maradni kényszerülök képernyőjére! Bármilyen turisztikai desztináció legyen az kültéren, vagy beltéren bemutatható a virtuális séta alkalmazással, mely felkelti az igényt a személyes élményszerzésre! A digitális látvány összekapcsolható a helyi kulturális intézményekben található információkkal is. Például a virtuális látogató a főutcán sétálva bekukkanthat a városi múzeum épületébe és saját környezetükben nézheti meg a legérdekesebb kiállítási tárgyakat.

Referenciamunkánk az Egri vár történetét bemutató kiállítás virtuális változata.

Helytörténeti portál

Használja ki a lokálpatriotizmus erejét, szólítsa meg a térség lakóit, hogy az otthon töltött időben saját eszközeikkel – mobiltelefonnal, otthoni szkennerrel – digitalizálják a közösséghez tartozó emlékeket! Meséljenek el, írjanak le történeteket és osszák még mássokkal. Ehhez a munkához a Monguz Kft. helyismereti portált tud adni, melyben moderált közösségi adatgyűjtéshez szükséges funkciók rendelkezésre állnak. A portált össze lehet kötni a helyi közgyűjtemények adataival, illetve az ott dolgozók irányíthatják a kollektív emlékezet megőrzéséhez szükséges adatgyűjtési, ellenőrzési és szerkesztői munkálatokat.

Talán mondani sem kell, hogy egy tartalmas helytörténeti portál reklám erővel bír és helyi oktatás számára is hasznos adatbázis. Az itt gyűjtött tartalmak a Városfoglaló játékban is felhasználhatóak.

Referenciaként ismerje meg a Törökbálint Anno címet viselő munkánkat!

Digitális tárlatvezető alkalmazás

Legújabb kulturális turisztikai termékünk a digitális tárlatvezető alkalmazás, melyet a helyszínen (múzeum, tematikus park) bérelhető tableteken telepítünk. A digitális tárlatvezető alkalmazás lehetővé teszi, hogy különböző médiatartalmakkal, tematikus túrákkal egészüljön  ki a látogatás élménye. A tárlatvezető a legmodernebb technológiákat használja (automatikus lokalizáció, augmented reality, 3D) és a narratív kiegészítésen (szövegek, képek, AV tartalmak) túl, játékok és interaktív attrakciók tematikus elhelyezését is biztosítja. Kreatív szakértő csapatunk segít a tárlatvezető tartalmi, tematikai összeállításában is, hogy a fiatal generáció igényeinek is megfelelő, valóban interaktív élményt nyújtó alkalmazás jöjjön létre.

Referenciahelyek: Ezer Év Parkja – Mórahalom, Bistrita Museum Complex – Románia


1 Jogszabályi háttér: 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

Ingyenessé tettük a Qulto Education szoftverünket!

Posted on: április 20th, 2020 by akovacstapai No Comments

Az oktatás digitális átállásában most szükségszerű a kísérletezés a különböző megoldások között: nem könnyű a pedagógusok munkája, de bízunk benne, hogy a közoktatás számára ingyenessé tett Qulto Education szoftverkomponensünkkel segítségükre lehetünk az új típusú tudásépítésben.

2020. március 16-tól egy csapásra elérkezett a digitális iskolai munkarend, amelyről korábban már sokat beszéltek Magyarországon is, és bár nem pont így képzeltük, most kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a helyzethez. Sem a módszertanát, sem a technikai eszközöket nem könnyű azonnal rendszerbe és gyakorlatba helyezni, ráadásul egyetlen új eszköz bevezetése sem megy feltétlenül zökkenőmentesen. Annyi azonban bizonyos, a jelenlegi applikációtengerben a felhasználóbarát és könnyen kezelhető szoftverek kulcsfontosságú szerepet kaptak.

Sok tanács születik a digitális oktatás kapcsán: legyen interaktív, de ne túl zajos, adjon némi szabadságot és lehetőséget az önellenőrzésre, és valamennyire mégiscsak irányítsa a diákot a tananyag elsajátításában. Nem könnyű most a pedagógusok munkája, de bízunk benne, hogy segítségükre lehetünk az új típusú tudásépítésben. Ezért úgy döntöttünk, mi,  a Monguz csapat tagjai is szeretnénk hozzájárulni a digitális oktatás terheinek könnyítéséhez, ehhez ajánlottuk fel a Qulto Education szoftverünket a közoktatás számára Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is.

Az Education interaktív oktatási anyagok összeállítását teszi lehetővé. Nem a teljes tanítási folyamat kiváltása a célja, hanem a tananyagátadás módjának változatosabbá tétele. Tanítani és elmagyarázni nem ugyanaz személyes jelenlét nélkül, azonban az írásbeli feladatokban és olvasnivalókban kiadott anyagokat színesebbé teheti ez a szoftver, mely a játszva tanulás élményét kínálja.

A felhasználóbarát szerkesztőfelületen a pedagógusok szöveges anyagok, képek és médiatartalmak felhasználásával hozhatnak létre oktatási anyagokat. A feladatok – kvíz, idővonal, szókereső, kirakó, diavetítés – és az ezekből összeállított feladatsorok interaktív formában teszik lehetővé egy téma körbejárását. Az elkészített oktatási anyagok egy nyilvános weboldalon érhetők el, melyek egy könyvtári katalógushoz hasonlóan regisztráció nélkül böngészhetők, használhatók. A tananyagok online vagy offline formában is az órák részét képezhetik, segítve a témák minél komplexebb körbejárást, a tanórák és az otthoni egyéni tanulás minél változatosabb gazdagítását.Bővebben az Education szoftverről magyar nyelven: https://education.qulto.eu.

Qulto Éves Szakmai Nap 2020 – Beszámoló

Posted on: február 11th, 2020 by akovacstapai No Comments

Január 29-én került megrendezésre a Qulto Éves Szakmai Napunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Wenckheim-palota dísztermeiben.

Az egybegyűlteket az intézmény főigazgató-helyettese, Kovácsné Koreny Ágnes köszöntötte. Kármán László, a Monguz Kft. alapítója és ügyvezetője ismertette a 2019-es év legfontosabb fejleményeit és az ez évi törekvéseket. Szólt a már megvalósult illetve folyamatban lévő változásokról a cégen belüli hatékonyságnövelésről és a termékfejlesztés szervezésével kapcsolatos előrelépésekről. A kurrens fejlesztéseket is összefoglalta: a Qulto komponenseinek továbbfejlesztése; Qulto 2; KDS csomag és a Folio fejlesztések követése, kompatibilitás biztosítása.

Czoboly Miklós, a Monguz Kft. másik ügyvezetője a cég által megvalósított projektekről beszélt, kiemelve, hogy e területre is ráhatással volt a hatékonyságnöveléshez kapcsolódó szervezeti átalakulás. A 2019-es év során olyan izgalmas projektekben vehettünk részt, mint az eLevéltár 2, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár konténerkönyvtára, a Dobó István Vármúzeumnak fejlesztett virtuális kiállítás és séta és a Dornyay Béla Bányászati Múzeumnak készített interaktív alkalmazás.

Pancza János, a Monguz Kft. kereskedelmi részlegének igazgatója beszámolt a hazai és külföldi új ügyfelekről és partnerekről. Szintén ő mutatta be a második előadásában a Qulto Mobile készülő terméket, amely lehetővé teszi, hogy az olvasók ezzel az applikációval kövessék nyomon kölcsönzéseiket, könyvtári tagságaikat és ezeken kívül virtuális olvasójegyként is funkcionál majd. A tervezett fejlesztések között szerepel a késedelmi díj online fizetése is. Az applikációval több könyvtári tagságot is lehet kezelni egyszerre: mind a Corvina mind a Qulto rendszerrel kompatibilis lesz.

Lengyel Mónika osztályvezető a support ügyekről tájékoztatta ügyfeleinket. Az üzemeltetési költségek csökkentésével kapcsolatban kiemelte, hogy a Monguz Kft. az egységes ÁSZF-et, a “felhősítést”, azaz a Qulto felhőt, valamint felügyelt távoli szoftver és hardver infrastruktúra bérletet ajánl. A szerverekkel kapcsolatos helyi feladatok így megszűnnek, a jelenleginél magasabb rendszeres díjak mellett csökken a helyi IT költség, növekszik a biztonság. 

Fülöp Endre a Qulto 2 Recatalog izgalmas szemantikus fejlesztéseit foglalta össze: a szerzőre keresés fejlesztését az FRBR-alapú OPAC-on és a szemantikus gépi validáció lehetőségeit a Recatalog felületén.

Dr. Kiss Tamás a Monguz Kft. egyik projektvezetője a “Szöveghasonlóság-elemzés a plágiumkeresésben és a digitális bölcsészetben” című előadásában bemutatta a Qulto SimilR megoldást. Beszélt az elemzés technikai megvalósításáról és az eredményeket összefoglaló felületről is.

Két izgalmas vendégelőadás is elhangzott szakmai napunkon.     

Dr. Kovács Béla Lóránt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója és  Vranyecz Tünde szolgáltatási igazgatóhelyettes “Új mobil könyvtári szolgáltatás: a konténerkönyvtár” címmel tartott előadást. Beszéltek a körültekintő tervezés folyamatáról, a célokról és az új lehetőség által képviselt értékekről: innovációról, mobilitásról és variabilitásról. Kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos megvalósításra is: a konténerkönyvtár nagyon költséghatékony.  

Fejes Ildikó az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ főosztályvezetője a “Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia: eredmények és tervek a múzeumi ágazatban” című előadásában az átfogó digitalizálási program eddigi eredményeiről és jövőbeli feladatairól beszélt. A digitalizált tartalmak megjelenítése szempontjából kiemelte az Europeana bejegyzett aggregátorának, a MuseuMap-nek szolgáltatásait és lehetőségeit.

A délutáni programok során nagy érdeklődés övezte a Qulto Mobile sarkot, ahol megismerhette a közönség részletesebben a applikációt és feltehette kérdéseit Erdős Zoltánnak, a Monguz Kft. egyik vezető fejlesztőjének és Pancza Jánosnak. Ezen kívül a különböző asztaloknál ki-ki tájékozódhatott bővebben érdeklődésének megfelelően az RFID-alkalmazásokról, a SimilR elemző programról, a kulturális attrakciófejlesztésről, a szemantikus katalógus fejlesztéséről és a NoTorrent/Opusnet megoldásról. Továbbá a meglévő és leendő ügyfeleink megbeszélhették az aktuális kérdéseiket a könyvtári és múzeumi support asztalainál, amelyeket szintén sokan látogattak.

A szakmai napon elhangzott előadások a következő linken érhető el.

Köszönjük a részvételt minden kedves ügyfelünknek és érdeklődőnek!

Szerző: Mátyás Melinda

Qulto Éves Szakmai Nap 2020

Posted on: január 15th, 2020 by qulto-admin No Comments

Qulto Éves Szakmai Napunkat január 29-én (szerdán) 10.00 órától tartjuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.).

A rendezvényen aktuális projektjeinkről, fejlesztéseinkről és jövőbeli terveinkről számolunk be a közgyűjtemények munkatársainak, szakmai partnereinknek, illetve minden kedves érdeklődőnek. A programot vendégelőadások is színesítik.

A programot erre a linkre kattintva tekintheti meg.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük, részvételi szándékát a következő linken elérhető jelentkezési lap kitöltésével jelezze január 24., péntek délig!

Várjuk Önöket szeretettel!

A Monguz Kft. csapata

Bányamúzeumi megnyitó

Posted on: december 18th, 2019 by qulto-admin No Comments
dornyay1
7_Dornyay
9_Dornyay
10_Dornyay
11_Dornyay
dornyay_email
dornyai_kviz3
dornyai_kviz2-1
dornyay_vidovege
previous arrow
next arrow

Egyik legfrisebb fejlesztésünk, az Egy sikeres bányamentés 1888-ból című alkalmazás is helyet kapott a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kiállítóhelyeként működő Bányamúzeum új állandó tárlatán.

A bányamentés történetét és emlékeit feldolgozó kiállítás december 13-i megnyitóján a résztvevők próbára tehették magukat, megtudhatták mennyire ismerik az 1888-as bányaszerencsétlenség történetét. Ehhez segítségükre volt a Qulto fejlesztésként megvalósult, animációba ágyazott, a teljes eseményt hitelesen feldolgozó kvízjáték.

Mostantól minden múzeumlátogatónak lehetősége nyílik a bányamentők különleges munkájának felfedezése, valamint az általunk fejlesztett alkalmazásnak köszönhetően arra, hogy a történetmesélés és a kreatív tanulás eszközein keresztül megismerje az 1888-ban történt szerencsés kimenetelű bányabalesetet.

Qulto a MuseumDigit konferencián

Posted on: november 21st, 2019 by qulto-admin No Comments

Idén hetedik alkalommal, november 26-27-én kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeumban a MuseumDigit konferencia, a régió kiemelt szakmai rendezvénye a jövő múzeumáról, a digitális kor kihívásairól és lehetőségeiről. A konferencia kiemelt támogatójaként a Qulto-Monguz Kft. idén is csatlakozik az eseményhez.

Az Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK (Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ) által rendezett kétnapos rendezvény fókuszában a digitalizáció és a digitális trendek állnak. Szó lesz a mesterséges intelligencia és Big Data nyújtotta lehetőségekről a múzeumban, emellett idén külön szekciót kap az inkluzív múzeum, az esélyegyenlőség és digitális kompetencia. A témákat élvonalbeli nemzetközi projektek és sikeres stratégiák mentén mutatják be a külföldi és hazai előadók.

Köztük lesz Jerzy Gawronski, az Amszterdami Egyetem régészprofesszora, a Below the Surface projekt szakmai vezetője. A város egyik metróvonalának bővítésekor több mint 700 000 lelet kerül felszínre, ebből a Rokin metróállomáson 9500-at ki is állítanak. A projekt honlapján nemcsak a szakmai munkálatok titkaiba és a városlakók tárgyakba foglalt történetébe kapunk betekintést, hanem saját kiállításunkat is összeállíthatjuk.

Angie Judge, a látogatói viselkedést elemző Dexibit alapítója, aki a mesterséges intelligencia és a Big Data erejével segít a múzeumoknak elérni a közönséget és sikeressé tenni a kiállításokat.

Kómár Éva, az MNM OMMIK Digitalizálási és Tartalomfejlesztési Csoportjának vezetője a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) kapcsán ad elő, Répászky Lipót, a NAVA ügyvezető igazgatója pedig a tanuló algoritmusok világába vezet be.

Program: www.museumdigit.hu

MuseumDigit 2019 a Facebookon

(BAM!) kampány 2019

Posted on: június 6th, 2019 by qulto-admin No Comments

Büszkék vagyunk a Monguz csapattagokra, akik a Bringázz a munkába! kampány keretében idén is szuper jól teljesítettek.

A Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampányának 2019. tavaszi fordulója május 6-31-ig tartott, melyen a budapesti és szegedi irodáink csapataival is részt vettünk. Nem hiába tartottunk ki, hiszen a mindennapos esők ellenére is nyeregbe szálltunk és így is élveztük a városi bringázás minden előnyét. A csapatmunka eredményeképp összesen 1696 km-t tekertünk, 30531 kcal égettünk el és 270 kg CO2-t takarítottunk meg. 4 csapatunkkal 111 kerékpáros napot teljesítettünk, ezzel a 1708 vállalat közül az előkelő 52. helyen végzetünk egy olyan mezőnyben, ahol jóval nagyobb cégek csapataival és rutinos, mindenre elszánt kerékpáros szervezetekkel is versenyeztünk.

Most, hogy az időjárás is kegyesebb hozzánk, továbbra is maradunk nyeregben és mindig örömmel népszerűsítjük a bringás munkába járást.

Body&Mind

Posted on: május 29th, 2019 by qulto-admin No Comments
bm_ws_1
bm_ws_2
bm_ws_3
bm_ws_4
bm_ws_5
bm_ws_6
bm_ws_7
bm_ws_8
bm_ws_9
previous arrow
next arrow

Mind Akadémia – testi és szellemi aktivitás a könyvtári terekben
Az idei, Székesfehérváron megrendezésre kerülő 51. Könyvtáros Vándorgyűlés programjához kapcsolódva július 3-án rendhagyó workshopot szervez a Monguz Kft.

A Body&Mind elnevezésű, Erasmus+ program keretében megvalósult nemzetközi kezdeményezés célközönségét az 55+ korosztály, illetve az informális felnőttoktatás területén dolgozó szakemberek adják. A projekt fő célja a felnőttek fizikai, szellemi és szociális aktivitásának növelése, elsősorban innovatív, korszerű eszközök felhasználásával.

A projekt keretében elkészült weboldal és az ott hozzáférhető szakmai oktatóanyagok segítségével minden, a felnőttoktatás iránt érdeklődő számára elérhetővé válik a lehetőség, hogy egy egyéves kurzus keretében támogatni tudja az 55+ generációt testi és szellemi képességeinek megtartásában, illetve fejlesztésében.

A projekt résztvevők által a fenti tematikával összeállított kézikönyvek, videók és részletes feladatsorok hasznos segítséget jelentenek egy minden szempontból motiváló, szórakoztató és nem utolsó sorban fejlesztő óraterv összeállításához.

A Body&Mind Akadémia így többek közt könyvtári terekben megvalósítható új típusú programokra teremt lehetőséget, melynek mozgatórugói a könyvtárak dolgozói, közösségi programok szervezői. Így várunk szeretettel minden olyan érdeklődő, kulturális intézményben dolgozó munkatársat, aki kedvet érez az 55+ korosztályt megmozgató kurzusok szervezésére egy erre dedikált webes applikáció segítségével.

Helyszín:

Szent István Művelődési Ház (Szent László és Szent Cecília termek)
8000 Székesfehérvár,
Liszt Ferenc u. 1.
(Gépjárművel Mátyás Király körút 1. felől közelíthető meg!)

Időpont: 2019. július 3. (szerda)

Előzetes program:

08:00-09:00 – Regisztráció
09:00-09:45 – Előadás – Mi a Body&Mind?
09:45-10:00 – Kávé-turmix szünet
10:00-11:15 – Body / Mind workshop – hivatásos trénerekkel vezetett program (külön termekben)
11:15-11:45 – Kávé-turmix szünet
Eközben az újonnan érkezőknek: 11:15-11:45 – Előadás – Mi a Body&Mind?
11:45-13:00 – Mind / Body workshop – hivatásos trénerekkel vezetett program (külön termekben)
13:00- 13:30 – szendvics ebéd

Regisztráció:

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével jelezze felénk legkésőbb június 30-a (vasárnap) 20:00-ig.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! Kérdés esetén keressen bennünket a body&mindworkshop@monguz.hu címen.

Frissítés

A lezajlott esemény összefoglalója:

A fent elérhetővé tett regisztrációs űrlap kitöltése után 23 résztvevő megjelenésével számolva kezdtük meg a projektet bemutatni és népszerűsíteni kívánó rendezvény előkészületeit. Emellett nagy örömünkre a helyszínen, a különböző időpontokban megtartott BODY/TEST és MIND/ELME workshopokon további érdeklődők is csatlakoztak hozzánk, összességében 51-re emelve így a teljes résztvevő létszámot.

A legtöbb látogatónk könyvtári és múzeumi érdekeltségű intézményekből érkezett, ugyanakkor magánszemélyek és szakemberek (például személyi edzők) is érdekesnek találták a rendezvény programját.

A workshopot követően kiküldött kérdőívek visszajelzései alapján a következő tapasztalatokkal, véleményekkel gazdagodtunk a projektet és az eseményt illetően:

●    mivel zömmel könyvtáros kollégák regisztráltak a rendezvényre, az ELME tematikát követő foglalkozások messze népszerűbbnek bizonyultak a TEST (fizikai gyakorlatokat bemutató) órákkal szemben, mikor az aktív részvételre került a sor. Az ELME órák különösen jó hangulatban, a résztvevőket aktívan bevonva teltek; minden látogató kommunikatív volt, örömmel és hatékonyan működtek együtt egy csapatként a feladatok során
●    ezzel ellentéteben a TEST tematikára épülő órák alkalmával kevesebb regisztrált résztvevőt tudtunk megmozgatni, ami talán annak köszönhető, hogy a célközönségünket elsősorban kulturális, szellemi vonalat képviselő intézményekben (könyvtár, múzeum) dolgozók adták
●    ahogy az a képzési anyagokban is említésre kerül, az ilyen foglalkozásokon az ideális résztvevő létszám 10-12 fő között mozog – ezt igazolta is a tapasztalat, hiszen a Monguz Kft. oktatói ilyen létszámú csoportokat kialakítva könnyedén koordinálták az egyes órákat a workshop alkalmával
●    amikor a projekt keretein belül elkészült alkalmazás jövőbeli használatáról kérdeztük a résztvevőket, nagyrészüktől azt a visszajelzést kaptuk, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy felmérjék annak alkalmazási lehetőségeit, illetve, hogy alaposabban megismerkedjenek az órák összeállításához rendelkezésre álló oktatóanyagok pontos tartalmával
●    ennek megfelelően az eseményt követően július 18-án kerültek kiküldésre az értékelő és tapasztalatfelmérő kérdőívek a gyűjtött e-mail címekre Google Űrlap formájában
●    a visszajelzések alapján általánosságban elmondható, hogy a résztvevők nagyrésze pozitívan tekint a kezdeményezésre, és elképzelhetőnek tartja, hogy az elkészült applikáció és az abban található anyagok segítségével színesítse az anyaintézményben szervezett programok sorát, illetve megmozgassa a múzeumokba és könyvtárakba látogató 55+ korosztályt
●    a résztvevők véleménye szerint az ingyenes, szakmailag igényes és jól átgondolt anyagok mindenképp vonzó tényezőnek számítanak az applikáció használatának megkezdésében
●    a projektet és az applikációt bemutató előadások alkalmával úgy tapasztaltuk, hogy szükséges hangsúlyozni azt a technikai információt, hogy az alkalmazás web alapú, és mint ilyen, reszponzív, lehetővé téve a használatot minden mobil eszközön. Ennek megfelelően nincs szükség mobil alkalmazás áruházból történő letöltésre.