Beszterce Múzeum

Posted on: február 3rd, 2021 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A besztercei múzeum munkatársaival közösen kifejlesztett új interaktív útmutató a kiterjesztett valóság és az audioguide ötvözésével a múzeumlátogatást egy játékszerű élménnyé alakítja.

Az „Explore CMBN” (ahol a CMBN a múzeum rövidítése) elnevezésű új mobil alkalmazásban a látogató információkat kap a múzeum történetéről, az épületről, az egyes részlegekről, a kiállító termekről és a kiállítás fontos tárgyairól. Az applikáció szövegek, hangfelvételek, képek és 3D objektumok formájában tárja a látogató elé a bemutatandó tartalmakat. Az útmutató angol és román nyelven is elérhető a minél nagyobb lefedettség érdekében. A multimédiás útmutató csak az egyik eleme egy nagyobb projektnek, amelyet a QULTO tervezett a Besztercei Múzeum Komplexum számára. A projekt a QULTO múzeumi szoftver telepítését is magában foglalja, amely több mint 30 000 múzeumi tárgy részletes leírását tartalmazza és segíti a muzeológusok munkáját. Hamarosan publikus lesz az online katalógusuk, így otthonról is kutathatóvá válnak a múzeumban található legfontosabb kulturális kincsek.

A projekt további eleme egy részletes interaktív 3D-s térkép, amely az épület bejáratánál várja az érdeklődőket. Ez az érintőképernyős asztal nyújt további információt a múzeum történetéről, annak gyűjteményeiről, illetve a legfontosabb gyakorlati információkat is itt találja a felhasználó

Városfoglaló

Posted on: február 3rd, 2021 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A Városfoglaló alkalmazás célja, hogy játékos módon megismerjük városunkat vagy egy kirándulás alkalmával egy eddig ismeretlen várost. Ezzel a kulturális turizmust támogató alkalmazással is az a célunk, hogy az ügyfeleink kezébe olyan eszközt adhassunk, mellyel könnyen és gyorsan tervezhetnek és publikálhatnak helyi értékeket és kulturális kincseket bemutató tematikus túrákat vagy virtuális sétákat. A séta közben érdekes tartalmakkal színesíthetjük a látványos helyek bemutatását, kvízkérdésekkel aktívabbá tehetjük a közönségünket és játékra hívhatjuk az egész családot. vagy Az egyéni játékmód mellett versenyezni is lehet, így akár egy egész osztály vagy társaság beszállhat a játékba. Lássuk, ki gyűjt több információt 🙂

Az alkalmazással limit nélkül bármennyi tematikus sétát készíthetünk: városismereti séták, tematikus túrák egy adott esemény vagy híresség kapcsán, verseny a diákoknak… – csak a kreativitás szab határt. A mobil eszköz lehetőségeit kihasználva az alkalmazás a felhasználó fizikai helyéhez képest küld információt, vagy vezeti őt egy következő ponthoz, míg asztali gépen böngészőben kvázi virtuális séta keretében mutatja be a nevezetes pontokat.

Ezer Év Park

Posted on: február 2nd, 2021 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A mórahalmi Ezer Év Parkjában található makettek (kb. 50db) mindegyikéhez beacont helyezünk el, amelyek bluetooth-os jeladó készülékek. Az android alkalmazás célja a park bemutatása túra útvonalakon vagy szabad barangolós módon keresztül, ahol a tableten futó alkalmazásban, a maketthez tartozó információ a beacon eszköz átlal kibocsátott jel beazonosításával automatikus jelenik meg a kijelzőn. A túra útvonalakban lévő pontok egy ellenőrző kvíz kérdést is tartalmaz az adott maketthez. Az ügyfél kéréseinek eleget tetünk és egy nagyon látványos témautanként eltérő alkalmazást valósítottunk meg, ahol a makettekhez tartozó beacon jelekkel lehet a hozzá kapcsolódó tartalmakat megtekinteni

Konténerkönyvtár

Posted on: november 10th, 2020 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A Konténerkönyvtár a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Monguz Kft. együttműködésben megvalósult könyvtári szolgáltatás, melynek célja összeköttetést teremteni a Méliusz könyvtárhálózata és a kulturális területekkel kevésbé ellátott városrészek között. Maga a konténer innovatív és költséghatékony, mobilitásának köszönhetően könnyedén mozog városrészek és szociális színterek között. A berendezés átalakítható, így konkrét igényekhez tud igazodni tematikus, cserélődő gyűjteményekkel és változatos szolgáltatásokkal. A dinamikus mobilkönyvtár könyvek mellett kényelmes olvasási lehetőséget és wifiszolgáltatást kínál, valamint helyet ad író-olvasó találkozóknak, minitárlatoknak és a városban megszervezésre kerülő kulturális programokhoz szervesen kapcsolódik könyvtári szolgáltatásaival.

MuseumMap Színkereső modul

Posted on: június 8th, 2020 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A MuseuMap webes keresőfelületének megújítása és továbbfejlesztése keretében a szín alapú keresési modult alakítottuk ki. Így már a jellemző színek alapján is kereshetők és rendezhetők a múzeumi aggregációs portálon összegyűjtött magyarországi múzeumok rekordjai.

Múzeumi Spektrum

Posted on: június 8th, 2020 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A Múzeumi Spektrum portál az egységes múzeumi gyakorlat, módszertan, folyamatok és fogalomrendszer bemutatását szolgálja. Fő feladata a jogszabályi és szakmai követelmények, protokollok ismertetése, a múzeumi szereplők munkájának támogatása a szakmai munkafolyamatokba, a hatékony és minőségi feladatellátásban és a belső és külső ellenőrzésekre történő rendszerszintű felkészülésben.

Szelfi app

Posted on: június 8th, 2020 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A keszthelyi Balatoni Múzeum Néprajzi gyűjteményéhez kapcsolódó Szelfi app játékos eszközzel és korszerű technológia, arcfelismerő szoftvert integrálásával jött létre. A könnyen kezelhető és ingyenes applikáció segítségével a felhasználó a múzeum gyűjteményi darabjaiból választott fotókon szereplő személyek bőrébe bújhat. Az arcserét megörökítő saját képeit lementheti, megoszthatja másokkal.

ELTE Repozitórium

Posted on: december 23rd, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

Az ELTE BTK Digitális Bölcsészeti Központ számára egy repozitóriumi rendszer kialakításán dolgozunk. A repozítoriummal az intézmény digitális archívumában fellelhető könyvek, könyvfejezetek, folyóiratcikkek, kéziratok, videó- és hanganyagok digitális kutatását tesszük elérhetővé. A projekt nem saját termékünkre épül, hanem az Islandora CLAW, hamarosan megjelenő 8-as verzójú Open Source eszközökkel fejlesztett szoftverét használtuk fel. Az Islandora CLAW szoftver egy komplex csomag, amely magába foglal egy Drupal tartalomkezelő CMS rendszert, egy szemantikus webre épülő adatbázis komponenst a Fedora-val és Blazegraph triplestore-ral, valamint azokat a folyamatokat, amelyek a Drupal tartalmakat a szemantikus adatstruktúrába szinkronizálják, indexelik.

Egy sikeres bányamentés 1888-ból

Posted on: december 11th, 2019 by akovacstapai

previous arrow
next arrow
Slider

 

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kiállítóhelyeként működő Bányamúzeum új állandó tárlatán kapott helyet az Egy sikeres bányamentés 1888-ból című alkalmazásunk. A Nógrádi szénmedence bányamentés történetét és emlékeit feldolgozó kiállítás részeként megvalósult fejlesztés egy animációba ágyazott, a teljes, 56 órán át tartó mentést hitelesen feldolgozó kvízjáték. Az általunk fejlesztett alkalmazásnak köszönhetően a látogatók a történetmesélés és a kreatív tanulás eszközein keresztül ismerhetik meg az 1888-ban történt szerencsés kimenetelű bányabalesetet.

Qulto SimilR Plágiumkereső

Posted on: augusztus 11th, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A Qulto SimilR szöveges dokumentumok közötti szöveghasonlóságok feltárására alkalmas szoftver. Kiválóan alkalmazható olyan szövegrészek azonosítására, melyek más forrásokból származnak, de a forrásszöveget a másolás folyamatában bizonyos mértékig megváltoztatták. A szoftver több felhasználó számára biztosít lehetőséget egyidejű elemzések készítésére egyéni, közös és webes korpuszokon. A Qulto SimilR lehetőséget nyújt továbbá az elemzési paraméterek egyéni változtatásaira, tekintettel a szövegek nyelvére, valamint műfaji, formai és témakör szerinti sajátosságaira.

Bács-Kiskun hazavár!

Posted on: augusztus 11th, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A projekt célja a Bács-Kiskun hazavár! projekt keretein belül egy Android-os mobil alkalmazás készítése, amely a hazatelepülni vágyóknak bemutatja a projektben részt vevő konzorciumi településeiket, valamint azok szolgáltatásait és az ott megtalálható egyéb, vonzó lehetőségeket. A bevont konzorciumi települések: Kiskunmajsa, Kunszentmiklós, Tiszakécske és környéki települései. Az alkalmazáson belül megtalálható tartalmak: település leírása, hivatalok, egészségügy, oktatás, kultúra, látnivalók, szabadidő, közlekedés, munkalehetőség, ingatlanok és letelepedést ösztönző támogatások.

PIM DIA 2.

Posted on: augusztus 7th, 2019 by akovacstapai

A Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémia  2. projekt elsődleges célja a jelenlegi, Qulto JaDoX rendszerre épülő PIM DIA publikus OPAC kereső felület megújítása. A projekt másik célja a gyűjteményben fellelhető művek teljes szövegű tartalmának, leírásának, kezelésének szabványosítása. Emellett a fejlesztés során korszerűsítjük a meglevő alkalmazást, így mobil eszközökön is használható lesz, reszponzív, akadálymentes és többnyelvű webfelületet alakítunk ki. A projekt megvalósításában szakmai partnerünk a Graphasel Design Studio.

e-Múzeum rendszer

Posted on: június 11th, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

Az e-Museum projekt fő célja egy rendszer létrehozása volt, mely alkalmas a digitalizált múzeumi tárgyak bemutatására, nyilvántartására és kezelésére. Az összes alkalmazást partnerünkkel, a Fpsystemmel együtt készítettük, akiknek a Muzeo nevű múzeumgyűjtemény-kezelési rendszert, a repozitóriumot és a múzeum külső lekérdezéseinek megvalósítását köszönhetjük. Cégünk létrehozott egy aggregátort, amely lehetővé teszi a metaadatok közvetlen áramlását az adatbázis-rendszerből a portálra, felállította a weboldalt és a Bányászati ​​Dokumentációs Központ platformját is.

Sümegfoglaló

Posted on: május 10th, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

A Sümegfoglaló alkalmazás célja Sümeg város nevezetességeinek, természeti és épített kultúrtörténeti értékeinek játékos bemutatása. A Ramassetter Ház és Látógatóközpont számára készült alkalmazáson keresztül könnyű és gyors hozzáférést biztosítunk a helytörténeti ismeretekhez, élményszerű befogadást kínálunk a helyi lakosoknak, diákoknak, tanároknak, a városba látogató turistáknak, a város iránt érdeklődőknek. A térkép alapú kvízjáték segíti a város nevezetességeinek megismerését, a játékkal népszerű eszközt biztosítunk a nem formális tanuláshoz, tanításhoz. 

Az egri vár története

Posted on: április 11th, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

Fejlesztésünkkel egy olyan webes platformra szánt virtuális sétát valósítunk meg, mely az egri Dobó István Vármúzeum termeit, illetve az ott bemutatott műtárgyakat ismerteti. A speciális fotótechnikai eljárással rögzített virtuális felületen az egyes műtárgyak kattinthatók lesznek, illetve a különböző terek is átjárhatók, a látogató igénye szerint bejárható az online tér. Az új  alkalmazásnak köszönhetően a kiállításban szereplő gyűjteményrészlet új formában meséli el a vár történetének érdekes részleteit. Megőrzi az utókornak a sokak által jól ismert és kedvelt, az egri vár történetét bemutató állandó kiállítást, melyet az épület felújítása miatt hamarosan lebontanak, így már nem lesz látogatható.

Alkalmazások érintőképernyős terminálokra

Posted on: március 23rd, 2019 by akovacstapai
previous arrow
next arrow
Slider

 

A Kiskunsági Nemzeti Park két helyszíne, a Természet Háza és a Bugaci Pásztormúzeum fejlesztési projektjében több interaktív állomás, érintőkijelzős kioszk tervezésén és kivitelezésén dolgoztunk. A terminálokra fejlesztett játékos alkalmazások ismeretterjesztő tartalmakat is megjelenítenek.  Az interaktív applikációk elsődleges célcsoportja a gyerekek, de felnőtteknek is sok érdekességgel szolgálnak a Nemzeti Park archívumára épülő  vizuális és szöveges tartalmak.