Energiatakarékossági megoldások ügyfeleink számára

2022. octombrie 24.

Még alig vagyunk túl a pandémia okozta válságon, és az energiaárak elszabadulása miatt máris új veszélyekkel kell szembenézni, új kihívásokkal, nehézségekkel kell megbirkózni. Intézmények bezárása, a hőmérséklet korlátozása és az energiahasználat drasztikus csökkentése mind-mind a színvonalas szolgáltatás fenntartását teszi még nehezebbé számos területen. Mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban sorra születnek a témában a kulturális intézmények számára készült ajánlások és tájékoztató jellegű adatgyűjtések.

Szeretnénk a saját eszközeinkkel támogatni ügyfeleinket ebben a küzdelemben,

ezért összegyűjtöttük, hogy milyen segítséget tudunk nyújtani a közgyűjteményeknek az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében.

 

☁️ Felhőszolgáltatás ☁️

Az adott helyzetben különösen megfontolandónak és észszerű döntésnek tartjuk az informatikai rendszer felhőbe költöztetését. Míg korábban “csak” az üzemeltetési és beruházási költségek, valamint a hozzáférési- és adatbiztonság szempontjai miatt volt érdemes meghozni ezt a döntést, most több új szempont is ebbe az irányba mutat.

A korábbi olcsó energiaárak mellett a szerverek és a szerverekhez kapcsolódó járulékos berendezések, mint a háttértárak, a szünetmentes áramforrás, a hűtés energia fogyasztása nem jelentett komoly tételt, mostanra ez gyökeresen megváltozott. Egy megyei könyvtár 2-3 szerverrel és az egyéb szükséges kiegészítőkkel 1-1,5 kW energiát is elhasznál a szerverek üzemeltetésére, aminek havi díja akár a 100 – 150 eFt-ot is elérheti. Kisebb intézmények esetében is nyugodtan lehet 20-30 eFt-os havi energiadíjjal számolni. Ez már most olyan nagyságrend, ami összemérhető a felhőszolgáltatás többletköltségével. Ha ehhez még hozzávesszük a beruházási és üzemeltetési költségeket, akkor végképp egyértelmű, hogy melyik éri meg jobban.

A felhőszolgáltatás nem csak pénzügyi szempontból előnyös:

  • Egy esetleges bezárás vagy a hideg miatti rövidebb nyitvatartás esetén megint felértékelődik a távmunka. A minőségi távmunka egyik feltétele a rendszer folyamatos, gyors és biztonságos elérése, ami a 7×24 órában üzemeltetett, nagy sávszélességen elérhető felhő esetében biztosított szemben a közintézmények esetenként szűk sávszélességével és a munkaidőre korlátozódó üzemeltetésével.
  • Leállás esetén lehetőség van az intézmény teljes áramtalanítására is az online szolgáltatások és a munkavégzés leállítása nélkül.
  • Fenyegető az energiaellátás bizonytalansága is. A hosszabb áramszünetek kezelése felhőben – nagyobb szerverközpontokban – nagyobb valószínűséggel biztosított.
  • A felhőszolgáltatás melletti új érvként merül fel, hogy felhőbe költözés esetén az intézmény energiafelhasználása csökken, amivel hozzájárul az előírt energiafelhasználás-csökkentéshez.

Emellett továbbra is érvényesek azok az érvek, amelyek a felhő mellett szólnak, és amelyek korábban is ismertek voltak:

  • megszabadulhatunk a hardver beszerzések engedélyezési és egyéb adminisztrációs terheitől
  • a változó kapacitás-igény felhő kapacitással prompt lekövethető
  • a növekvő hardver beszerzési költségek megtakarítása
  • szerverekhez cserealkatrészek beszerzésének nehézségei, eszközbeszerzési költségek növekedése
  • szélsőséges időjárás következményei (beázás, villámlás) elleni védelem szükségessége és költsége.

 

Megoldásaink, amivel segíteni tudjuk az intézményeket

A hőmérséklet és a nyitvatartási idő korlátozásával ismét felértékelődnek az online szolgáltatások, amelyeket személyes jelenlét nélkül, vagy korlátozott idejű bent tartozkodás mellett is igénybe lehet venni.

💡 Könyvtárak esetében értelemszerűen adódik az online beiratkozás/hosszabbítás, előjegyzés, kikérés funkciók fontossága, amit az integrált rendszereink illetve az eCard mobil alkalmazás biztosítanak.

💡 A Qulto Digital csoportba tartozó komponenseink, szoftvereink számos lehetőséget biztosítanak a digitális tartalmak szolgáltatására a digitális tartalom létrehozásától kezdve egészen a hozzáférés alapú szolgáltatásig, kölcsönzésig. A közgyűjteményi rendszereink média vagy ekönyvtár moduljai, a Digitize digitalizálási keretrendszer, Repozitórium, az ePublisher ekönyv kölcsönzési modul, integrálva a discovery OPAC felülettel lehetőséget teremt arra, hogy minden intézmény a saját folyamataihoz, jellemzőihez igazított digitális tartalomszolgáltatással várhassa olvasóit.

💡 Amikor a nagy hidegben a könyvtárban tartózkodás az olvasóknak csak korlátozottan megoldott, akkor megoldás lehet a kölcsönzési helyek kiszervezése külső, fűtött helyszínekre, például plázába. Erre a kikérés funkció megfelelő konfigurálása alkalmas megoldás.

💡 Múzeumok, kiállítások esetében a bezárás vagy korlátozott nyitvatartás idejére (is) megoldást nyújthat a virtuális kiállítások rendezése. Erre jó megoldás a Q360 alkalmazás, amivel egyszerűen lehet archiválni, digitalizálni a valós térben készült kiállításokat.

💡 A korlátozások várhatóan hátrányosan érintik a közgyűjteményekbe szervezett programokat is. Attrakciós megoldásaink segítenek a tudás és információk átadásában digitális eszközökkel a virtuális térben. A kieső múzeumpedagógiai foglalkozások helyett az Education programmal lehet oktatási csomagok keretében átadni az ismereteket. A tárlatvezetések, előadások helyét a Storytelling, a Városfoglaló és a Q360 alkalmazások tölthetik be, amelyekkel az intézmények végtelen mennyiségben tudnak ismeretet átadni, virtuális vagy valós sétát és kiállítást elkészíteni egyszerű módon, fejlesztők bevonása nélkül.

💡 Beruházás igényes, de az olvasók által nagyon kedvelt és hasznos megoldás a 24 órában működő és elérhető “csomag automaták” használata. A SmartFreq Kft. által forgalmazott magyar gyártású Locker könyvautomata informatikai rendszere össze van kötve a Qulto szoftverekkel, segítve a könyvtáros munkáját és felületet biztosítva az olvasóknak. A Locker segítségével a könyvtári szolgáltatás egész nap elérhető akkor is, amikor a hideg miatt a könyvtárosok csak korlátozott ideig tartozkodnak az intézményben.

💡 A könyvkereskedelmi kínálatot az intézmény OPAC-jában megjelenítve egyúttal lehetőséget adva az olvasóknak, hogy a számukra érdekes könyveket beszerzésre javasolják, a drasztikusan csökkenő reál-értékű beszerzési keretet költhetjük el hatékonyabban.

💡 Hamarosan elkészül az a fejlesztés is, amely lehetővé teszi az olvasók számára az eCard mobil alkalmazásból tartozásuk befizetését. Ez egy igazán hasznos online szolgáltatás különösen a kényszerű zárva tartás idejére.

Bármilyen, a fenti szolgáltatásokkal, megoldásokkal kapcsolatos kérdés esetén munkatársaink örömmel állnak rendelkezésükre a sales@qulto.eu e-mail címen. Reméljük, hogy fejlesztési tapasztalatainkkal, termékeinkkel legalább részben hozzá tudunk járulni az érintett intézmények költséghatékonyabb működéséhez!